Analytiker: Det kan tage årtier at udrydde IS

Hvis politikerne ønsker at udrydde Islamisk Stat, kræver det en forsættelse af den militære strategi, som koalitionen allerede anvender med støtte til kurderne, angreb fra luften og uddannelse af det irakiske militær.

Det siger Johannes Riber Nordby, militæranalytiker og lektor ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet.

- Det er den bedste af de mulige strategier, vi har, siger han.

Han afviser en "all in" militær aktion med blandt andet brug af landtropper.

- Hvis vi synes, at Irak var et kompliceret scenarie, så skal jeg hilse og sige, at det her er endnu mere kompliceret.

- Der er masser af spillere til alle sider: Der er Islamisk Stat, der er kurderne, der er Assad og russerne på hans side. Og så er der saudierne og tyrkerne, som også har nogle politiske interesser i det her spil.

- Man stikker hånden ind i et hvepsebo, og det synes jeg bestemt ikke, at man skal gøre.

Han understreger, at det er nødvendigt at Danmark og de øvrige lande i koalitionen bliver ved med at tro på den vej, de har valgt.

- Det kræver et langt sejt træk, og at koalitionen ikke ryster på hånden. Det tager år, måske årtier, før der findes en eller anden form for stabilitet, siger han.

Belært af Irak-krigen mener han, at en indsættelse af landtropper i Syrien vil kunne bruges af IS til at argumentere over for befolkningen, at Vesten forsøger at kolonisere den arabiske verden.

- Vi skal ikke ind og have 150.000 soldater stående inde i Syrien. Jeg er ikke sikker på, at vi nødvendigvis vil blive modtaget som befriere, siger han.

Til gengæld skal de kurdiske oprørere have fuld støtte.

- Og så skal man blive ved med at støtte dem, og ikke bare skride, når man umiddelbart mener, at det er blevet ordnet.

- I Vesten er vi rigtig gode til at lave de indledende knæløft, men så smutter vi, når det svære arbejde skal i gang.

Oven på angrebene i Paris har flere partier i Folketinget sagt, at de ønsker en styrket militær indsats i kampen mod IS.

Ifølge Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, skal "IS fjernes fra Jordens overflade".

Johannes Riber Nordby mener, at det er realistisk at bekæmpe IS. Men han understreger, at koalitionen kommer til at acceptere, at præsident Bashar al-Assad, som russerne ønsker det, bliver en del af løsningen.

- Der har længe været lagt op til, at Assad bliver en del af forhandlingen om en løsning. Og han kommer ikke til at blive stillet for en domstol, siger militæranalytikeren.

/ritzau/

Dagens Gossip