Analytiker: Lukning af Dongs prestigeprojekt ej ubærlig

Skrevet af admin

29/03/2016

Dagens topnyheder

Energiselskabet Dong har for nuværende trukket stikket til sin milliardstore satsning på Hejre-feltet i Nordsøen. Det har været længe undervejs, siger aktieanalysechef hos Sydbank Jacob Pedersen.

Tirsdag oplyste Dong, at man har mistet tilliden til leverandørerne bag den platform, der skulle udvinde Hejre-feltet. Derfor vil projektet i "sin nuværende form blive lukket".

- Hejre-feltet har været længe undervejs og har været et prestigeprojekt. Det er en bet for Dong. Men det er ikke uforudset, og det er ikke ubærligt, siger Jacob Pedersen.

Arbejdet med Hejre-feltet startede for over 10 år siden. Men i den seneste tid er olieprisen kollapset, og samtidig har der været problemer med det udstyr, der skulle bygges til feltet.

- Det er blevet en langt større udfordring, end man havde forventet. I et oliemarked, der er utroligt presset, er det ikke overraskende, at man stopper for udviklingen og tænker sig om, siger aktieanalysechefen.

Mens olieprisen er kommet ind fra højre og har ændret forudsætningerne, er Hejre-feltet også blevet ramt af deciderede fejl fra underleverandørerne. Det er baggrunden for tirsdagens meddelelse om, at de nu er fyret.

- Det er ikke nødvendigvis Dongs fejl. Er det DSB's fejl, at IC4-togene ikke kan køre? Det er det til en vis grad, men det er svært at sige.

- Men det er helt klart, at dette her har udviklet sig til at blive en dyr omgang for Dong, siger Jacob Pedersen.

Mens Dong måske kunne have gjort noget ved leverandørerne, har selskabet ikke kunnet gøre noget ved, at olieprisen er faldet voldsomt.

- Det er en industri, der er ekstremt presset. Planer, der er lagt for bare få år siden, bliver skrinlagt. Det er en benhård industri, og det er det også for Dong, siger Jacob Pedersen.

Stoppet for udviklingen af Hejre-feltet medfører ikke nedskrivninger eller ændrer på Dongs forventninger til 2016. Mange af problemerne blev indregnet allerede i 2015.

I 2015 måtte Dong nedskrive over 15 milliarder kroner på olieforretningen, hvilket førte til, at Dong som et hele gav et underskud på over 12 milliarder kroner.

/ritzau/