Analytiker: Mærsk har udsigter til endnu bedre 2014

På resultatsiden er det et ganske pænt 2013, som A.P. Møller - Mærsk med sit årsregnskab har lukket døren til. Og for næste år tegner det endnu bedre.

Det vurderer Mærsk-analytiker Ricky S. Rasmussen fra Nykredit over for Ritzau, efter at rederi- og oliekoncernen torsdag har fremlagt regnskab.

- Selvom koncernen har været positivt påvirket af en række eksterne faktorer, der har været med til at bidrage til indtjeningen, så er det hovedsaligt et spørgsmål om, at man har været rigtig god til at spare penge og effektivisere forretningen, siger han.

Analytikeren forklarer, at det især er containerrederiet Maersk Line, der er konglomeratets største forretningsenhed, som har svunget taktstokken i det forgange år.

I regnskabsmeddelelsen lyder det fra topchef Nils Smedegaard Andersen, at indtjeningsstigningen i 2013 hovedsagelig skyldes en fremgang i Maersk Line.

Efter planen skal rederidivisionen indtræde i den operationelle alliance på øst-vest ruterne, P3-alliancen.

- Mærsk kan sagtens leve uden P3-alliancen på grund af sin størrelse og det, som bliver leveret i 2013, siger Ricky S. Rasmussen, men understreger:

- Der er dog ikke nogen tvivl om, at hvis alliancen kommer ind, så kan Mærsk formentlig spare yderligere fem-10 procent på enhedsomkostninger, og så vil man igen kunne levere endnu bedre resultater.

Analytikeren fortsætter med at pointere, at det vil være en alliance, der vil kunne udnytte ruter meget mere effektivt.

- Det er ikke tre mindre rederier, som går sammen, men det er altså de tre største i verden, der går sammen i et rutesamarbejde, fastslår han.

For 2014 venter A.P. Møller - Mærsk at lande nogenlunde samme resultater som i 2013, men det er en anelse konservativt sat op, vurderer analytikeren.

- Jeg tror stadig, at 2014 kommer til at vise et bedre resultat, fordi med de enhedsomkostninger, som nu er blevet sparet, og det rateniveau, der arbejdes med, så ser det positivt ud, siger han og fortsætter:

- Hvis P3-alliancen kommer oveni, så har vi udsigter til, at 2014 godt kan komme hen og blive et bedre resultat på trods af øget konkurrence.

/ritzau/

Dagens Gossip