Analytiker: Trumps finanspolitik er groft uansvarlig

Skrevet af admin

08/08/2016

Dagens topnyheder

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump har mandag aften præsenteret sin økonomiske politik. Den er noget ufornuftig, hvis man spørger chefanalytiker hos Nordea Johnny Bo Jakobsen.

I sin over en time lange tale fortalte Donald Trump, at han vil reformere og forsimple det amerikanske skattesystem. Det skal indebære en markant sænkning af skatten på arbejde og en selskabsskat på 15 procent. Der ud over skal der gives flere fradrag.

I forhold til frihandel vil Donald Trump "straffe" lande, han mener snyder USA. Han vil genforhandle alle handelsaftaler og forlade dem, hvis ikke genforhandlingen gør dem favorable for USA.

Indenlandsk vil Donald Trump investere massivt i infrastruktur, hæren og politiet.

- Det vil blive som nat og dag i forhold den nuværende politik, der dræber job og vækst.

- De vil have jer til at tænke småt. Men jeg vil have jer til at tænke stort. Jeg vil chokstarte USA's økonomi, og det bliver ikke engang særligt svært, sagde Donald Trump.

De politiske udmeldinger bliver dog svære at forene med virkeligheden, vurderer Nordeas specialist i amerikansk økonomi.

- Donald Trump anbefaler stadig meget store skattelettelser. Samtidig afviser han at mindske udgifterne, så samlet vil det føre til en eksplosion af den offentlige gæld.

- I det lys må man betegne planen som farefuld og grænsende til det aldeles uforsvarlige, siger chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen fra Nordea.

For nuværende spiller Donald Trump, der tidligere har truet med ikke at betale USA's store gæld til udlandet tilbage, dog ikke den store rolle, vurderer analytikeren.

- Det er ikke et tema, der bekymrer de finansielle markedet. Men det kan sagtens ændre sig, hvis Trump får medvind.

- Markederne vil bekymre sig over hans ufinansierede skattelettelser og i endnu højere grad hans protektionistiske handelspolitik. Den kan ramme den globale vækst hårdt, siger Johnny Bo Jakobsen.

/ritzau/