Analytiker: Zornig-sag er meget alvorlig for Vilhelmsen

Skrevet af admin

22/12/2013

Mest læste i dag

Hvis socialministeren, SF's formand Annette Vilhelmsen, ikke gjorde rent bord på sit samråd om millionstøtten til Huset Zornig, er det en meget skidt sag for ministeren.

Det vurderer politisk analytiker Hans Mortensen, der er journalist på Weekendavisen.

- Det var jo ikke sådan, at hun kom godt ud af samrådet. Hun kom ud af det lige præcis med skindet på næsen, siger han og tilføjer:

- Sagen skulle have været slut med samrådet. Hvis den ikke er det, og det viser sig, at der kommer nye ting frem, så er det ret alvorligt. Så er det spørgsmålet for SF's troværdighed, om det går at have en formand, der er så svag frem mod et valg.

På samrådet den 11. december beklagede Vilhelmsen forløbet og forklarede, at der var sket en misforståelse. Hun slog samtidig fast, at alle ansøgere til den pulje, hvor Huset Zornig fik sine penge fra, var blevet behandlet på "fuldstændig lige vilkår".

Men søndag forklarede Mikael Lindholm, der er partner i Huset Zornig, i Jyllands-Posten, at deres ansøgning om støtte fra Socialministeriet blot var en teknikalitet.

For en million kroner var underforstået allerede afsat til organisationen, efter at ministeren i sommer lovede Lisbeth Zornig Andersen "en million til dig" uden forudgående ansøgning.

Det har fået blandt andet Enhedslisten på banen igen.

Regeringens parlamentariske grundlag holdt hånden under ministeren efter samrådet, men understreger nu, at nye oplysninger i forbindelse med en kommende advokatundersøgelse kan få tilliden til at ryge.

Dermed risikerer Vilhelmsen at miste sin ministerpost, fordi også Enhedslistens troværdighed kommer i spil.

- Jeg tror, at der skal meget til, før Enhedslisten vælter Vilhelmsen, men de kan også komme i en klemme, hvis det viser sig, at hun har givet forkerte oplysninger.

- Enhedslisten har spændt deres egen troværdighed til det yderste. Det kan blive svært for dem at forklare, hvis de ikke gør det. Så ministeren kan ikke overleve, at der kommer meget mere frem, siger Hans Mortensen.

Indtil videre afventer støttepartiet dog advokatundersøgelsen.

- Hvis det bliver dokumenteret, at det er aftalt spil, så har ministeren et alvorligt problem. Det må vi tage stilling til, når og hvis det bliver dokumenteret. Men så er vi jo i en situation, hvor det ligner Morten Bødskov-sagen, siger socialordfører Finn Sørensen (EL).

Socialdemokraten Morten Bødskov blev som justitsminister væltet af Enhedslisten, efter at han havde givet urigtige oplysninger til socialudvalget forud for et aflyst besøg på Christiania i februar 2012.

/ritzau/