Analytikere: Bekymrende at SAS ikke kan tjene penge

Skrevet af admin

10/06/2016

Dagens topnyheder

Der er flere lovende poster i regnskabet fra det skandinaviske luftfartsselskab SAS. Det er blevet markant billigere at fylde flyenes tanke med brændstof, og stadigt flere passagerer kommer til.

Netop derfor er det opsigtsvækkende, at SAS har haft mere end svært ved at tjene penge i første halvdel af regnskabsåret 2015/2016, lyder det fra flere iagttagere af selskabet.

- Hvis et selskab ikke er i stand til tjene penge med det her fald i brændstofpriserne, så ser det rent faktisk bekymrende ud, siger Ole Kirchert Christensen, redaktør af branchemediet Check-In.dk.

Alene i andet kvartal faldt SAS' udgifter til brændstof med 800 millioner svenske kroner, mens antallet af passagerer steg næsten syv procent.

Omsætningen faldt alligevel omkring en halv milliard til 8,9 milliarder svenske kroner. Samme kvartal fik SAS et resultat før skat på 127 millioner svenske kroner.

- Det er utroligt, at SAS kan øge trafikken så meget uden at få øget indtægterne, siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank til Ritzau Finans.

Fratrækkes engangsposter lød resultatet på minus 601 millioner svenske kroner. Det er blandt andet tilbageførte penge fra en EU-bøde på 70 millioner euro, som SAS efter en ankesag ikke skulle betale alligevel, der pynter på regnskabet.

Alt i alt tegnes et billede af et billede af et selskab, hvis udgifter ikke matcher dets indtægter, siger Ole Kirchert Christensen. Lavprisselskaberne presser SAS.

- Hvis SAS vil sælge billetter, så bliver selskabet nødt til at sænke priserne. Men hvis man ikke formår at sænke omkostningerne i samme tempo, så laver man et underskud, siger redaktøren.

Efter første halvår lyder resultatet før skat i SAS på et underskud på 182 millioner svenske kroner.

Ifølge SAS' topchef Rickard Gustafson er resultatet ikke tilfredsstillende. Ned trækker især lave billetpriser, negativ effekt fra lav norsk krone og udgifter til teknisk vedligeholdelse.

- Man må bare konstatere, at der er en stærk konkurrence på markedet i Europa. Prisen, som kunderne er villige til at betale for en flybillet, er samtidig faldet markant, siger han til Ritzau Finans.

- Yield'en er faldet næsten 10 procent i kvartalet, og det er meget, siger han om selskabets omsætning per kilometer, som passagererne tilbagelagde i flyene.

SAS-aktien falder fredag eftermiddag med 10 procent.

/ritzau/