Analytikere ser farligt taktisk spil i Kijev

Skrevet af admin

27/01/2014

Dagens topnyheder

Ukraines opposition og præsident Viktor Janukovitj er fastlåst i et farligt taktisk spil, siger analytikere om krisen i Kijev, hvor protestaktioner fortsætter samtidig med, at demonstranterne overvejer at indgå et kompromis.

Janukovitj kom i weekenden demonstranterne i møde ved at tilbyde topposter i regeringen til oppositionsledere, men demonstrationerne fortsætter indtil videre, da mange aktivister kræver at få alle deres krav opfyldt.

Men udspillet fra præsidenten har måske alligevel drevet en kile ind mellem oppositionens forskellige grupper, vurderer iagttagere.

- Præsidentens udspil var en simpel manøvre, der har til formål at splitte oppositionen, så han selv kan forblive ved magten, siger den tyske politiske analytiker Andreas Umland ved Kijev-universitetet Mohyla Akademiet.

Vadym Karasev, som leder Instituttet for Globale Strategier i den ukrainske hovedstad, siger, at begge sider føler sig styrket nu.

- I Vestens øjne har præsidenten vist kompromisvilje og gjort forsøg på at løse krisen med fredelige politiske metoder, pointerer han og tilføjer:

- Men det er et taktisk spil.

Oleksij Haran, der er professor i politisk videnskab i Kijev, mener, at præsidentens tilbagetræden ville være bedst for Ukraine.

- Jeg ser en mulighed for, at dette sker, siger han.

Ukraine truede mandag med at indføre undtagelsestilstand, efter at demonstranter havde besat justitsministeriet og fortsatte med at kræve præsidentens afgang til trods for forslaget om en magtdeling.

Protesterne begyndte for snart to måneder siden, efter at Janukovitj pludselig foretog en kovending og lagde afstand til en længe forberedt handels- og associeringsaftale med EU.

I stedet indgik præsidenten nye omfattende låneaftaler med Moskva og beseglede et nært afhængighedsforhold til Rusland for de 46 millioner ukrainere.

Siden har det centrale Kijev været domineret af protestaktioner uanset de udspil, der er kommet fra regeringen og præsident.

Justitsminister Olena Lukasj, som deltager i forhandlingerne mellem oppositionen og Janukovitj, siger mandag, at hun vil opfordre til, at forhandlingerne afbrydes, hvis justitsministeriets bygning ikke rømmes.

- Hvis demonstranterne ikke forlader bygningen, vil jeg kræve, at det nationale sikkerhedsråd diskuterer indførelsen af undtagelsestilstand, siger hun.

/ritzau/AFP