Anbragt på Solhaven: Jeg blev tævet til bevidstløshed

For første gang siden retssagen mod 12 ansatte fra bostedet Solhaven begyndte, fik Retten i Aalborg onsdag en af de unges forklaring om, hvad der fandt sted på det omstridte bosted. 

De 12 ansatte, der alle nægter sig skyldige, er tiltalt for 75 forhold omhandlende vold trusler og mishandling af de anbragte på stedet. 

En af dem, det ifølge anklageskriftet gik hårdt udover, var den dengang 16-årige JFF, der ifølge anklageskriftet blev tævet til bevidstløshed af de to tidligere ansatte PGL og HN, skriver bt.dk. 

Han indledte dog noget overraskende med at rose bostedet. 

»Når jeg ser tilbage i dag, så har jeg været glad for mange af de voksne, og for den hjælp som jeg har fået til at komme videre. Min kontaktperson hjalp mig med at finde en læreplads. De holdt ved mig selvom jeg ikke altid mødte op. Der har været meget støtte hos mange af dem. Der var kun lige den der ene episode,« forklarede han ifølge bt.dk og begyndte herefter at fortælle om den dramatiske episode fra 2005.

»Der havde været ransagning på mit værelse, mens jeg havde været i skole. Jeg blev vred, fordi alle mine ting lå i en stor skidestak på værelset. Så jeg ringer til HN (tiltalte, red.) og truer ham med at tæve ham, hvorefter jeg smækker røret på,« forklarer JFF.

Truslen til HN, der netop havde stået for ransagning lød på at ’når du kommer tilbage på mandag, så er du færdig’.

»Det næste jeg husker, er at jeg står og hænger nogle ting på plads, da HN og PGL pludselig åbner min dør, og så bliver mit hoved banket ind i et reolsystem. Jeg gik ud som et lys.« 

Da han vågner igen, ligger han på maven, imens de to tiltalte slår løs på hans nyrer og ansigt. 

»De råber, at jeg aldrig skal true ham igen. På et tidspunkt da PGL slår mig i ansigtet, mister jeg igen bevidstheden.«

HN og PGL bekræfter store dele af forløbet, de nægter dog at have udøvet vold og hævder samtdig, at det var den unge, som forsøgte at slå dem, da de ankom til værelset. 

»Da jeg vågnede igen, tvang de mig ud på badeværelset og bedt om at tage min t-shirt, som var fyldt med blod, af, samt gå i bad. Trøjen blev herefter smidt ud, og jeg fik af vide, at ’det her er aldrig nogensinde sket’.« 

JFF havde på forhånd ønsket at få de tiltalte ført ud af lokalet, mens han forklarede sig. Dette afviste dommeren dog, men gik med til at sende de to tidligere ansatte ned blandt tilhørerne i retten, så der ikke var direkte øjenkontakt under afhøringen.   

Mens JFF roligt og præcis svarede på anklagerens spørgsmål, sad flere af de øvrige tiltalte i sagen og kiggede vredt på den unge mand i vidneskranken, mens han forklarede om den voldsomme episode. 

»Jeg havde problemer med at trække vejret efterfølgende og havde utrolig ondt. Og der var tandmærker i mit reolsystem, der hvor jeg havde slået hovedet ind.« 

JFF forklarede ligeledes, hvordan han efterfølgende blev truet til tavshed af bostedets leder, Søren Virenfeldt. 

»Jeg var på vej til sygehuset. Søren bad mig om at stige ind i bilen. Der blev snakket om, at jeg ville melde det, og at jeg ville tilses på sygehuset. Han sagde, at hvis jeg ville melde det, så blev det værst for mig selv.«    

Bostedets leder nægter sig ligeledes skyldig i truslerne, skriver bt.dk.   

Der er afsat hele 40 retsdage til sagen, der startede ved byretten i Aalborg den 2. september. Mere end 100 vidner forventes at blive indkaldt, inden der falder dom i sagen den 28. marts 2014.

Dagens Gossip