ANC på vanskelig prøve ved valg i Sydafrikas storbyer

Valgstederne i Sydafrika lukkede onsdag aften efter en dag, hvor vælgerne kunne stemme ved lokalvalg. Det store spørgsmål er, om Nelson Mandelas ANC denne gang er blevet udfordret for alvor.

Valget bliver af mange set som en folkeafstemning for og imod præsident Jacob Zuma. Han anses i stigende grad som et korrupt overhoved for ANC og Sydafrika.

Under hans styre er den økonomiske vækst gået i stå, og arbejdsløshedsprocenten er officielt på 27 procent.

-Valget er forløbet glat på valgstederne over hele landet, siger lederen af valgkommissionen, Mosotho Moepya.

Meningsmålinger har vist, at ANC kan være i fare for at tabe i storbyerne Johannesburg, Pretoria og Port Elizabeth. Det ville være et alvorligt tilbageslag for den mægtige antiapartheidbevægelse, som brød det hvide mindretals dominans ved det første frie valg for alle racer i 1994.

Men trods ANC's dominans i alle årene, så lever mange sorte fortsat under kummerlige forhold og med ringe adgang til uddannelse.

Det er de sociale omstændigheder og korruptionen personificeret ved præsident Zuma, der får det liberale parti Demokratisk Alliance og det stærkt venstreorienterede parti De Økonomiske Frihedskæmpere til at håbe på fremgang ved lokalvalgene.

ANC ventes at klare sig overbevisende i landområderne, men det er i de store byer, at partiet er under pres.

- Hvis ANC taber nogle af de store byer, så vil det stille præsident Zuma i en meget svær situation, siger den politiske ekspert Judith February.

- Det ville være meget symbolsk at tabe Nelson Mandela Bay (Port Elizabeth) eller Johannesburg, der begge er byer for sorte arbejdere. Men vi bør aldrig undervurdere ANC, siger hun.

De fleste af resultaterne ventes først at være klar i løbet af torsdagen.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip