Andelshaveres talerør frygter dyrere lån efter Duegården

Skrevet af admin

11/05/2016

Dagens topnyheder

Højesterets afgørelse om, at den gældsplagede andelsboligforening Duegården kan få lov at gå konkurs, er god for beboerne i Duegården, men kan få negative konsekvenser for andre andelsboligforeninger.

Det siger direktøren i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), Jan Hansen.

Konkursen efterlader en stor regning til realkreditinstituttet Nykredit, og ABF frygter, at det på den baggrund fremover bliver sværere og dyrere at låne for resten af landets andelsboligforeninger, når de skal stiftes eller sætte ejendomme i stand.

- Derfor vil vi nu gerne indbyde kreditinstitutterne til en dialog om, hvordan man kan sikre mere levedygtige andelsboligforeninger, når de stiftes, og hvad kreditinstitutterne vil gøre for at gavne den udvikling, siger Jan Hansen.

Frygten er, at banker og kreditinstitutter vil anse det for mere risikabelt at låne penge til andelsboligforeninger, fordi de hænger på regningen, hvis andelsforeningen går konkurs.

- Spørgsmålet er, om kreditinstitutterne vil kreditvurdere dårligere end tidligere, og om de vil have mindre lyst til at yde lån til foreninger, som gerne vil have vedligeholdt ejendommen, selv om de måske har en udmærket økonomi.

- Vil de skrue på bidragssatserne, fordi de vurderer, at det er mere risikabelt at yde lån til en privatforening. Vi frygter, at man skærper tonen over for alle landets andelsboligforeninger, siger Jan Hansen.

Højesteret har onsdag afgjort, at andelsforeningen Duegården kan gå konkurs. Dermed står långiveren Nykredit til et tab på et trecifret millionbeløb.

Duegården blev stiftet i 2007, da boligpriserne var på deres højeste.

Ejendommen blev i 2015 vurderet til at være mellem 277 millioner kroner og 366 millioner kroner værd. Men foreningen skylder næsten 600 millioner kroner væk til Nykredit.

/ritzau/