Anden båd med flygtninge er afsejlet til Tyrkiet

Skrevet af admin

08/04/2016

Dagens topnyheder

Den anden færge med flygtninge er fredag morgen afsejlet fra den græske ø Lesbos med kurs mod Tyrkiet.

Det er led i en aftale, som EU har indgået med den tyrkiske regering om at sende alle flygtninge tilbage.

Der var 45 om bord i den lille færge, og endnu en båd ventes at sejle til Tyrkiet senere fredag, oplyser græsk tv. Det drejer sig formentlig om 80 personer, som skal med den næste færge.

202 migranter var mandag den første gruppe af migranter, der blev sendt tilbage. Det drejede sig for de fleste om folk fra Pakistan og Afghanistan.

De migranter og flygtninge, der var på færgen fredag morgen, var pakistanere.

I havnen i Mytilene kastede mindst to aktivister, der har hjulpet flygtningene, sig i vandet tæt ved færgen. Her hagede de sig fast i ankertovet og viste v-tegn. De blev kort efter hevet op afvandet af den græske kystvagt.

- Stop deportationerne, EU skam jer, råbte andre 30 mennesker, der opholdt sig på kajen.

Aftalen mellem EU og den tyrkiske regering betyder, at Tyrkiet skal tage alle migranter og flygtninge tilbage, heriblandt også alle syrere.

Men for hver syrer, der tilbagesendes, skal EU tage imod en syrer, der i dag opholder sig i en flygtningelejr i Tyrkiet. Samtidig skal EU overføre store pengebeløb, som vil sætte Tyrkiet i stand til at give de syriske flygtninge i landet mere tålelige forhold.

Tyrkiet har også ønsket, at tyrkere hurtigst muligt skal slippe for at søge om visum for at kunne besøge EU. Tyrkiet har også sikret sig, at optagelsesforhandlingerne med EU genoptages.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at flere migranter på Lesbos og øen Samos er gået i sultestrejke for at forhindre, at de bliver udvist. De har også krævet, at den såkaldte Balkanrute, der siden vinter har været grundigt spærret af landene i regionen, genåbnes.

/ritzau/Reuters