»Anden halvleg« af vækstforhandlingerne er fløjtet i gang

Parterne håber, at man kan lande en aftale hurtigt.

»Første halvleg tog seks uger. Det kommer anden halvleg ikke til. Vi har da en forventning om, at vi skal være færdige i den her uge,« siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), på vej til forhandlinger i Finansministeriet med de Konservatives formand, Lars Barfoed (K), og Liberal Alliances gruppeformand, Simon Emil Ammitzbøll (LA).

De tre partier møder op, efter man søndag aften nåede til enighed om første fase af vækstplanen, der blandt andet indeholder en genindførelse og udvidelse af boligjobordningen, billigere sodavand og øl samt penge til voksen- og efteruddannelse.

Lars Barfoed understreger dog, at det er en lang række »ganske komplicerede ting«, parterne skal diskutere i forhold til anden halvdel af vækstforhandlingerne.

»Jeg tror, det bliver ganske langvarige forhandlinger,« siger han.

De tre blå partier vil gerne have endnu flere penge på bordet end det, regeringen lægger op til.

»Det her skal finansieres ved at sætte det offentlige forbrug ned, og det har regeringen nogle bud på. Jeg tror, vores udgangspunkt er, at den offentlige sektor - og nogle (Liberal Alliance, red.) har måske endda et lidt mere stærkt udgangspunkt - har den størrelse, den offentlige sektor skal have, og det er også derfor, vi har penge bag de forslag, vi stiller,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Konkret tager de tre partier et ønske om at fjerne arveafgiften på 15 procent for familieejede virksomheder med til forhandlingerne. Det vil ifølge partierne koste en milliard kroner, til gengæld vil det skabe arbejdspladser.

»Rigtig mange små- og mellemstore virksomheder, der er familieejede mister simpelthen kapital, som de ikke kan investere i nye arbejdspladser, når skiftet skal gå fra den ene generation til den anden,« siger Lars Barfoed.

Simon Emil Ammitzbøll stemmer i:

»Regeringen skulle tage imod med kyshånd, at vi vil gøre det lettere både for de store familieejede virksomheder, men også for en masse små- og mellemstore virksomheder at lave et generationsskifte, så vi kan udbygge og bevare danske virksomheder med danske arbejdspladser,« siger han.

Dagens Gossip