Anders And nummer 3.000 er på gaden

I 1963 blev de første danskskrevne historier om Andeby produceret, og i dag er skriver drevne Anders And-forfattere historier til hele verden fra hjertet af København.

»Nogle af mine historier er udkommet i Brasilien og i Egypten,« siger Anders And-forfatter Sune Troelstrup, hvis historier om Anders And, Onkel Joakim og Bjørnebanden dog fortrinsvist går til de skandinaviske og europæiske markeder.

Torsdagens Anders And-blad fejrer sig selv med en speciel historie, hvor Anders And lider det ultimative nederlag: Onkel Joakim fratager ham rollen som hovedfigur i Anders And-bladet og giver den i stedet til Fætter Højben.

Det første nummer af Anders And & Co. udkom i Danmark 1. marts 1949. Det skulle egentlig være udkommet et år tidligere, men blev forsinket på grund af papirrestriktionerne efter Anden Verdenskrig. I begyndelsen udkom bladet hver måned, men fra 1959 blev det et ugeblad, og sådan har det været lige siden.

Skiftet til ugeblad var dog ikke helt uden besvær, da man begyndte at løbe tør for historier - de amerikanske forfattere og tegnere kunne simpelthen ikke følge med. Så i 1963 fik Egmont lov til selv at lave historier til bladet. For mange danske forfattere og tegnere var det – og er det stadigvæk en drøm at få lov til at lave Disney-historier.

»Mange forventer, at Disney sætter en masse regler om ting, vi ikke må skrive om, og at man også får udleveret en særlig manual med punkter, man skal undgå. Men begrænsningerne er jo faktisk de muligheder en dreven Anders And-forfatter har at arbejde med. Det vigtigste er, at karakterernes særlige personligheder får lov at folde sig ud,« siger Sune Troelstrup.

Anders And må ikke indeholde sex, død og alvorlig sygdom, siger Sune Troelstrup, men til gengæld vil han ikke udelukke, at man kan snige noget politik ind i en historie.

»Men det skal være politik oversat til Andeby-sprog. Der kunne godt optræde en korrupt politiker i Andeby, men han ville i så fald skulle straffes for sin korruption i løbet af handlingen. Andeby som sådan er ikke en korrupt by,« siger Sune Troelstrup.

På den måde præsenterer Anders And egentligt et optimistisk verdensbillede, selvom Anders And selv næsten altid er meget uheldig.

»Men trods alle uheld forsøger han sig altid igen i næste historie. Han bliver aldrig slået ud,« siger Sune Troelstrup.

Dagens Gossip