Anders Breivik får lov til at sulte ihjel, hvis han ønsker det

I et brev sendt til flere avisredaktioner har massemorderen Anders Breivik truet med, at han vil indlede en sultestrejke, hvis ikke hans forhold i fængslet bliver forbedret. 

- Han skriver, at han vil sultestrejke til han dør, fordi han ikke magter de seneste restriktioner. Han skriver, at han ikke orker mere, siger hans advokat Øystein Storrvik til Dagbladet.

Men hvis han realiserer sin sultestrejke, så skal han ikke regne med, at fængselsmyndighederne griber ind og eksempelvis tvangsfodrer ham, som man nogle gange ser i lignende situationer. 

For ifølge de norske sundhedsregler for indsatte i fængsler, så må der ikke gribes ind. 

Det skyldes, at indsattes ret til at bestemme over deres eget liv vejer tungere end myndighedernes pligt til at gribe ind og yde øjeblikkelig hjælp, skriver Dagbladet. 

Det eneste, der kan gøres, er at give 'tilfredsstillende information', samt at sundhedspersonalet i fængslet skal gøre det klart over for Breivik, at han er indforstået med, hvilke konsekvenser en sultestrejke vil have for hans helbred.

Sundhedspersonalet må heller ikke bryde ind og yde førstehjælp, hvis Breivik mister bevidstheden som følge af sin sultestrejke.

Juraprofessor Aslak Syse oplyser til Dagbladet, at der ikke findes særlige regler for tvangsfodring af indsatte i fængsler, hvis de indsatte vælger at sultestrejke, så skal de have lov til det.

Det er præcis de samme regler, som gælder for alle andre.

Tidligere har fængelsleder for Skien Fengsel, Ole Kristoffer Borhaug, sagt, at flere har kommet med lignende trusler, men ingen har ført det ud i livet.

Dagens Gossip