Anders Fogh: Jeg er beæret over tilliden

Det er en glad Anders Fogh Rasmussen, der onsdag kunne bekendtgøre, at han fortsætter som generalsekretær i Nato endnu et år - frem til 31. juli 2014.

- Jeg er beæret over den tillid og støtte de allieredes regeringer har vist mig, siger Anders Fogh Rasmussen, der samtidig benytter lejligheden til at gøre en kort status over sine første fire år i embedet, som "har budt på mange udfordringer".

- Vi besluttede blandt andet at udvikle et missilprojekt i Nato for at beskytte vores befolkninger og territorier mod en voksende trussel, siger Fogh og fortsætter:

- Men vi står stadig over for nye opgaver. Vi skal færdiggøre overdragelsen i Afghanistan inden for den tidsramme, vi har sat. Vi skal styrke vores unikke netværk af partnere og gøre vores alliance klar til fremtiden.

Fogh blev valgt til generalsekretær under stort drama i sommeren 2009. Selvom han fik støtte af blandt andre Tyskland, Frankrig, Storbritannien og USA, spændte Tyrkiet i første omgang ben for ham.

Natos generalsekretær skal vælges enstemmigt, og Tyrkiet ville ikke acceptere Fogh på grund af hans lave popularitet i den muslimske verden efter Muhammed-krisen.

Det lykkedes dog at få overtalt tyrkerne, og siden har Fogh blandt andet stået i spidsen for et strategisk koncept for de næste ti år og for Natos strategi for missionen i Afghanistan.

- Jeg har dedikeret mig selv til disse ting, siden jeg fik jobbet, og jeg er privilegeret at have haft chancen for at lede alliancen gennem disse svære tider. Det er et stort ansvar, og jeg er fast besluttet på at leve op til det, siger Fogh.

Forlængelsen betyder, at han nu kommer til at sidde på posten frem til 31. juli 2014.

Det er kort tid før, Natos kampstyrker trækker sig ud af missionen i Afghanistan. Men det bekymrer ikke Fogh.

- Jeg tror, at den 1. august 2014 er et godt tidspunkt at skifte leder på, så den nye generalsekretær kan få overblikket over implementeringen af den nye mission, vi etablerer i Afghanistan fra 2015, siger han.

Samtidig understreger han, at forlængelsen af hans periode som generalsekretær er "standard procedurer" og henviser til, at hans forgængere også er blevet forlænget.

Anders Fogh Rasmussen er Natos 12. generalsekretær siden dannelsen i 1949.

/ritzau/

Dagens Gossip