Andreas Kamm: Svensk flygtningeudmelding påvirker Danmark

Indtil videre er Danmark mest blevet brugt som transitland for flygtninge og migranter, der vil til Sverige.

Men fremover kan Danmark forvente et større ryk af flygtninge, som ønsker at blive her i landet i stedet for at rejse videre.

Det vurderer Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, efter at Sverige torsdag meldte ud, at svenskerne ikke længere kan garantere indkvartering til alle flygtninge, der kommer til Sverige.

- Det er jo sådan, at flygtninge, der kommer over EU's ydre grænse, de skal lande i et eller andet medlemsland. Så det vil være forkert at påstå, at når Sverige melder ud, som de gør, at det så ingen betydning har for Danmark.

- Det er svært at sige, hvor meget, det vil betyde, men det er ikke svært at sige, at selvfølgelig vil de nærmeste lande omkring Sverige blive påvirket. Men ingen kan reelt sætte tal på det, siger Andreas Kamm til Ritzau.

Spørgsmål: Hvordan er Danmark rustet til et eventuelt yderligere pres på flygtningefronten?

- Der er ikke et land i denne situation, som er rustet til at klare dette alene. Jeg gentager gerne, når jeg siger, at det her kalder på europæiske løsninger.

- Det land, altså Sverige, som var humanitært foregangsland, kaster håndklædet i ringen, og det viser bare, at intet land kan holde fanen højt, og intet land kan klare det her alene, siger Andreas Kamm.

Det var Sveriges justits- og migrationsminister, Morgan Johansson, som torsdag meldte ud omkring den svenske situation.

- Asylansøgere får besked om, at Sverige ikke kan garantere, at de får indkvartering. De må så selv afgøre, om de vil til Sverige eller ej, sagde Morgan Johansson.

- De må træffe beslutning om, hvorvidt de vil blive i Tyskland, hvor de faktisk har tag over hovedet, eller om de vil begive sig til Sverige, tilføjede den svenske minister.

Presset fra de mange migranter og flygtninge, der er nået til Sverige, fik onsdag den svenske statsminister, Stefan Löfven, til at anmode EU om hjælp til at omfordele nogle af landets flygtninge.

Sverige har flere gange efterlyst mere solidaritet mellem EU-landene i håndteringen af Europas flygtningekrise. Landet forventer at modtage mellem 140.000 og 190.000 flygtninge i år.

/ritzau/

Dagens Gossip