Andreas Mogensen giver første tegn fra rummet

Skrevet af admin

02/09/2015

Dagens topnyheder

Den første dansker i rummet har givet flere tegn på, at både han selv og rumfartøjet Sojus har det godt.

Allerede undervejs i den kritiske opsendelsesstart, meddelte Andreas Mogensen og hans to astronaut kolleger, den russiske rumkaptajn Sergej Volkov og kasakheren Aidyn Aimbetov, at alt forløb godt.

- Opsendelsesholdet rapporterer om en god stabilisering af fartøjet, nominelle strukturelle parametre. Holdet rapporterer, at opsendelsen går godt, skrev Den Internationale Rumstation (ISS) på sin Twitterkonto.

De første ni minutter er de mest kritiske ved raketopsendelser, fordi de mindste fejl kan sende den kontrollerede eksplosion, der foregår i motorerne, ud af balance.

Men alt forløb efter planen på Sojus, der efter knap ti minutters opsendelse var i kredsløb om Jorden.

Det udløste klapsalver i byen Baikonur i Kasakhstan, hvor opsendelsen foregik, og hvor Andreas Mogensens familie også overværede opsendelsen.

Kort tid efter kom også de første tegn på glæde i kabinen i rumfartøjet Sojus, hvor den danske hovedperson kom med et bredt smil og opadvendte tommelfingre efter den succesfyldte opsendelse i rummet. Det viser billeder fra Nasa.

De næste to døgn skal astronauterne være om bord på Sojus, inden de skal kobles til Den Internationale Rumstation.

Det betyder, at astronauterne skal være i kredsløb om Jorden i to døgn, hvor de i alt vil komme til at opleve 16 solopgange og 16 solnedgange.

Hvert kredsløb om Jorden tager 1,5 time, og først efter fem ture rundt om Jorden får Andreas Mogensen og hans kolleger lov til at sove første gang.

- Mandskabet skal sove under deres sjette kredsløb rundt om Jorden efter at have gennemført højdejusteringer med affyring af brændstof, skriver ISS på Twitter.

Andreas Mogensen og hans kolleger har også allerede fået lov at løsne sikkerhedsbælterne og åbne for deres hjelme, og lidt over to timer efter start har de fået lov til at komme helt ud af deres rumdragter, skriver ISS og ESA (Det Europæiske Rumagentur).

/ritzau/