Andy er tilbage

I den forløbne uge blev Schleck udtaget til Team Radioshacks Tour de France-hold. Dermed gør den 28-årige luxembourger comeback til det løb, som han i 2011 var tæt på at vinde. Udtagelsen viser, at Andy Schleck er tilbage igen. Ikke i samme fatning, som han var i 2011, men krisen er overstået, og foråret har vist en konstant fremgang for Bjarne Riis’ tidligere stjerne.

Sportsdirektør Kim Andersen får til opgave at styre Andy Schleck til succes i Touren. Han har støttet Andy Schleck lige siden krisen begyndte med et styrt sidste år. Ikke bare som sportsdirektør men som en ven. Andersen har aldrig tvivlet på Schleck, selvom den luxembourgske stjerne blev dømt færdig.

- Jeg ved godt, at der er mange, der har været negative og har grint af ham, men jeg har hele tiden haft troen på, at det kunne lade sig gøre. Det har været en længere vej, end både han og jeg havde regnet med, men det kan vi ikke lave om på. Det er ikke så længe siden, at Andy ikke kunne gennemføre et cykelløb, og det gør han nu. Især på den sidste bjergetape i Schweiz Rundt i sidste uge var han tæt på at være med blandt de aller bedste, så det er absolut positivt, siger Kim Andersen.

BT var i foråret i Lanakan i Holland for at interviewe både Kim Andersen og Andy Schleck. Schlecks krise var emnet. Kim Andersen fortalte, at når kiggede tilbage, så begyndte det allerede, da Schleck gik ned fra podiet i Paris i 2011, hvor han blev nummer to. Efteråret har aldrig været Schlecks bedste periode, og i begyndelsen af 2012 manglede træningsintensiteten, og så kom et styrt på en enkeltstart, som endte med at koste ham lang tid af cyklen.

Herfra er det usikkert, hvad der præcist er foregået. Fortællingerne er gået på, at Andy Schleck mistede modet. Han blev ugidelig. Hans tidligere så gode ven, Jakob Fuglsang, har fortalt, at han blev træt af at se på, at Andy Schleck ikke længere gad noget. Slet ikke at cykle. Lillebroderen til Fränk Schleck har en skrøbelig personlighed, så modgangen blev svær for ham at håndtere. Sværere end han ville være ved, fortæller Kim Andersen. Schleck nærmede sig en depression, men sammen med Kim Andersen tilknyttede de en ekstern person, som kunne hjælpe Schleck væk fra de dårlige tanker. Andersen vil ikke bruge ordet psykolog, men lader forstå, at det var én, som kunne hjælpe med noget personligt.

- Der er to muligheder. Enten opgiver man op, eller også kæmper man videre. Og der ER et potentiale i Andy, så det vil være synd at lade det falde, fortæller Kim Andersen, som tilknyttede den eksterne hjælp, fordi han erkendte, at selvom han kunne hjælpe Schleck med rigtig meget, så var der brug for øjne udefra, som kunne få styr på Schlecks tanker.

I medierne rasede historierne, og det kulminerede, da historien om at en beruset Andy Schleck var blevet set på et lufthavnshotel i München, efter han tidligere på dagen var udgået fra endnu et cykelløb. Historien blev trukket tilbage, men skaden var sket, og Schlecks omdømme fik endnu et nøk ned. Det gjorde ondt, fortalte Schleck til BT i Lanaken.

- Jeg er overrasket over, hvor onde folk kan være. Når jeg ser, at nogen bare vil skade mig ved at skrive dårligt om mig, så forstår jeg det ikke. Hvad har jeg gjort dem? Selv i mit eget land har jeg mange kritikere. Er det virkelig det, de vil, tænker jeg? Jeg har gjort meget for cykling og for mit land. Lige nu går det ikke godt, men jeg har ikke valgt at styrte, og jeg har ikke valgt at få et brud, som kostede mig to måneder mere, sagde Schleck, som indrømmede, at han undervejs tvivlede på sig selv.

Interviewet i Holland blev lavet, da Andy Schleck følte, han var klar til at kæmpe. Det var en ny følelse for ham at skulle bygge noget op igen, for i hele sin karriere havde han været vant til at det hele kom let til ham. Han oplevede kun fremgang og gik fra succes til succes. Det tog lang tid at erkende, at han var i en downperiode, og hvis han skulle op igen så krævede det, at han for første gang kæmpede. Helhjertet.

To måneder efter kæmper han stadig for at nå op. Han er nået et stykke vej, hvilket resultaterne viser, men vigtigst af alt, så har han fået modet tilbage, fortæller Kim Andersen.

- Jeg kan mærke, at han har det sjovt med det. Han vil gerne have endnu mere, men som vi så på den sidste bjergetape i Schweiz Rundt, så var det et trin mere op ad trappen. Hvor vi helt præcist står henne på trappen, det ved jeg ikke. Jeg ved bare, at der er et stykke vej til toppen endnu, og om vi når det inden Touren, ved jeg ikke.

Andy Schleck har stadig sine mangler som cykelrytter. Enkeltstarten bliver han aldrig venner med, så skal han vinde Tour de France, så skal han sætte konkurrenterne stort i bjergene. Det bliver ikke i år. Men Schlecks udtalelse, da Team Radioshack blev udtaget i denne uge vidner om, at han tror på, at han kan lave et resultat.

- Hvem ved, måske kan jeg blive overraskelsen i Tour de France, sagde Andy Schleck.

Kim Andersen fortæller, at Team Radioshacks mål er at vinde etapesejre. Andy Schleck er kaptajnen, men klassementet har han til at begynde med ingen forhåbninger om, fortæller Andersen.

- Andy stiller ikke op som Tour-favorit, men derfor kan vi godt have en lille drøm om, at det kommer til at gå meget godt alligevel.

Dagens Gossip