Angelina Jolie appellerer til verdens ledere

De politiske ledere må gøre meget mere for at bringe borgerkrigen i Syrien til afslutning, mener Angelina Jolie. Skuespillerinden besøger i disse dage nabolandet Jordan og på et pressemøde i anledning af FNs flygtningedag i går kaldte hun situationen »den værste humanitære krise i det 21. århundrede« og rettede en appel til verdenssamfundet.

Jolie er FNs særlige udsending i flygtningespørgsmål og udtalte sig i denne egenskab om de fortvivlede forhold, hun siden i tirsdags har oplevet i lejrene langs Jordans grænse til Syrien.

Samtidig appellerede Hollywood-stjernen til de politiske beslutningstagere. De er nødt til at finde en løsning på konflikten, fastslog hun på pressemødet i Zaatari-lejren, der er Jordans største:
»Jeg beder jer om at tilsidesætte jeres politiske uoverensstemmelser.
Find sammen, få nu diplomatiet til at lykkes og sæt punktum for volden«, sagde Jolie og fortsatte: »Ved årets udgang vil halvdelen af Syriens befolkning - 10 millioner mennesker - have desperat brug for fødevarer, husly og anden hjælp. I holder millioner af menneskers liv i jeres hænder og I er nødt til at blive enige«.

Skuespillerinden benyttede også lejligheden til et angreb på nogle udbredte fordomme om flygtninge: »De betragtes som en byrde, som hjælpeløse individer og som mennesker, der blot vil flytte til andres lande. Sådan er de ikke. Det er flygtningene, som en dag genopbygger deres eget land og skaffer os alle en mere fredelig verden«, sagde Jolie.

FN anslår, at 1,6 millioner syrere er på flugt fra Bashar al-Assads regime. Siden opstanden mod Syriens brutale hersker startede i marts 2011, har cirka 93.000 mennesker mistet livet.

Dagens Gossip