Angelina Jolie taler til FNs sikerhedsråd

Skuespillerinden opfordrede medlemmerne til at prioritere kampen mod seksuel vold i krigszoner langt højere, end det er tilfældet nu.

Jolie er FNs særlige udsending i flygtningespørgsmål og efter mange års rejser til verdens brændpunkter ligger spørgsmålet hende stærkt på sinde. Den Oscar-belønnede Hollywood-stjerne har mødt utallige voldtægtsofre og vil skaffe dem hjælp. Allerhelst ser hun den særlige krigsforbrydelse udryddet:

»Hundrede tusinder, hvis ikke millioner, af kvinder, børn og mænd er alene i vores levetid blevet voldtaget under væbnede konflikter. I placerer overliggeren. Hvis sikkerhedsrådet gør voldtægt og anden seksuel vold under konflikter til en prioritet, så bliver det en prioritet og der sker fremskridt. Hvis I ikke gør, fortsætter disse rædsler«, sagde Jolie og rettede en indtrængende appel til sine magtfulde tilhørere: »Lev op til jeres ansvar, pas jeres forpligtelser og debattér emnet i jeres parlamenter. Mobilisér folk i jeres respektive lande og indarbejd spørgsmålet i jeres udenrigspolitik«, lød opfordringen.

»Mr. & Mrs. Smith«-stjernen fastslog også, at verdenssamfundet kan udrette noget i fællesskab: »Sammen kan I vende den politiske opinion, sætte en stopper for strafunddragelsen og gøre en ende på disse grusomheder«, sluttede hun.

Jolie fløj sidste tirsdag til Jordan for at besøge nogle af de lejre, der modtager flygtninge fra det borgerkrigshærgede Syrien. Under opholdet lavede skuespillerinden også en reportage om konflikten til CNN.

Siden oprøret mod præsident Bashar al-Assad startede i marts 2011, er over 1,6 millioner syrere flygtet fra hans regime. En undersøgelse fra organisationen International Rescue Committee viste i januar, at der bag disse skæbner ofte ligger en flugt fra den voldtægt, der er blevet et hyppigt anvendt våben på begge sider af konflikten.

Dagens Gossip