Ankers søn: Far stak af for at snakke med danskerne

Skrevet af admin

02/04/2016

Dagens topnyheder

Han var Socialdemokraternes formand og danskernes statsminister. Men når han var hjemme på Borgbjergsvej i Sydhavnen, var han først og fremmest far.

- Selv midt i den værste politiske krise kunne du fuldstændig koble fra. På ti minutter havde du lagt Augustforliget bag dig, siger Anker Jørgensens yngste søn, Lars Jørgensen, i en tale ved sin fars bisættelse i Grundtvigs Kirke i København.

- Du var så utroligt dejligt nysgerrig og ville altid se, hvad der var bag det næste hjørne, siger Lars Jørgensen.

- Du havde det med at stikke af engang imellem, for du ville snakke med de almindelige mennesker. Du ville ikke bare sidde på plejehjemmet. "Jeg vil ud, jeg vil af sted", sagde du.

- Far, få dage før du gik bort, besøgte jeg dig sammen med min familie. Én ting spurgte du om: Er I i bil? Selv da havde du lyst til at komme ud.

Anker Jørgensen blev i 1948 gift med Ingrid Kvist Pedersen, og parret fik fire børn.

- Da mor gik bort, sagde du "du var min kærlighed, og du var min bedste kammerat". Det er det helt rigtige blik på kærligheden, synes jeg, siger Lars Jørgensen foran de 1300 fremmødte i Grundtvigs Kirke.

- Jeg tror ikke, at der er noget, når vi er døde. Men du skal vide, at du lever videre i vores tanker og i vores liv.

- Du havde evnen til at blive rørt. En kyniker var du ikke. Derfor glæder det mig, at du snart skal ligge ved siden af vores mor ved Det Røde Hav på Vestre Kirkegård.

/ritzau/