Anklage: Kursfup gav 6,9 millioner kroner

Skrevet af admin

16/10/2013

Mest læste i dag

I den hidtil største sag om kursmanipulation herhjemme er otte tidligere bankchefer tiltalt for at have opnået et udbytte på 6,9 millioner kroner.

Blandt de tiltalte er den tidligere direktør i den krakkede EBH Bank Finn Strier Poulsen og bankens tidligere bestyrelsesformand Egon Korsbæk.

Tiltalt er også daværende direktør i Morsø Sparekasse, der også er krakket, Jørn Balch Christensen, og en daværende chef i Sparekassen Kronjylland.

Flere af mændenes hustruer og Strier Poulsens datter indgår ifølge anklageskriftet i bankchefernes svindelnumre.

Ifølge Jørn Thostrup, der er er specialanklager hos bagmandspolitiet, består beviserne i sagen blandt andet af optagelser fra et dealerrum, en stor mængde data og vidneforklaringer.

At dømme ud fra anklagemyndighedens opgørelse og konfiskationskrav må Strier Poulsen betragtes som hovedmanden i sagen. Han og hans familie har ifølge anklageskriftet sikret sig godt halvdelen af det samlede udbytte i sagen.

Svindlen er ifølge anklagen foregået ved, at mændene har indkøbt værdipapirer i dels Vestjysk Bank og dels Keops Ejendomsobligationer for derefter kunstigt at påvirke kursen, hvorefter værdipapirerne er blevet solgt.

I forbindelse med svindlen skiftede titusindvis af aktier ejermænd inden for ganske få dage. Ifølge anklageskriftet førte det blandt andet til, at aktien i Vestjyske Bank i løbet af ni dage i august 2008 steg fra kurs 180 til kurs 220.

Svindlen foregik angiveligt ved at lade EBH-fonden og EBH Bank fra egen aktiebeholdning sælge aktier til de tiltalte. Herefter blev der indlagt købsordrer på aktierne, som fik kurserne til at stige.

Når kursen var kommet et godt stykke over købskursen, solgte de tiltalte aktierne med stor fortjeneste.

Taberne i sagen har blandt andet været fondene bag EBH Bank og Morsø Sparekasse.

Sagen vil blive berammet ved Retten i Hjørring og kommer til at løbe over cirka 30 retsdage.

/ritzau/