Anklage: Ukrainske demonstranter bag drab

Estland benægter onsdag, at landets udenrigsminister, Urmas Paet, i et lækket telefonopkald har givet Ukraines afsatte præsident, Viktor Janukovitjs, modstandere ansvaret for de snigskytter, der affyrede skud under demonstrationerne på Uafhængighedspladsen.

Telefonopkaldet fandt sted mellem Estlands udenrigsminister og EU's udenrigschef, Catherine Ashton, og Estland erkender, at en lydoptagelse af samtalen, der florerer på nettet, er ægte.

Men landet benægter den udlægning, som blandt andre russiske medier har af samtalen. Det russiske nyhedsbureau RIA bringer lydoptagelsen som en af tophistorierne.

Russisk statsligt tv har oversat dele af lydoptagelsen til russisk og rapporterer, at EU nu har bevis for, at skuddene fra snigskytter mod ukrainsk politi og demonstranter er udført af de samme personer.

Mindst 88 blev dræbt under februars demonstrationer mellem politi og kritikerne af Janukovitjs daværende regering, der hovedsageligt foregik på Uafhængighedspladsen i landets hovedstad, Kijev.

I lydoptagelsen siger Estlands udenrigsminister, at en læge, der identificeres som Olga, under et af hans besøg har fortalt ham, at snigskytterne var blandt demonstranterne og dermed oppositionen.

- Der er en stærkere og stærkere antagelse af, at det ikke var Janukovitj, der stod bag snigskytterne, men at det var nogen fra den nye koalition, sagde Urmas Paet i optagelsen.

I en udtalelse benægter Estlands regering dog, at Paet mener, at oppositionen har været involveret i drabene.

- Udenrigsminister Paet gav et overblik over, hvad han havde hørt dagen før i Kijev, og han udtrykte bekymring om situationen.

- Vi afviser enhver påstand om, at Paet gav en vurdering af oppositionens involvering i volden, lyder det.

En talsmand for EU's udenrigschef har afvist at kommentere på beskyldningerne.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip