Anklage: Vidner truet til tavshed om menneskehandel

Skrevet af admin

15/09/2015

Dagens topnyheder

Flere fattige rumænere, der i Danmark menes at have været udsat for menneskehandel, er ifølge politiet blevet truet i tiden frem mod det første retsmøde i danmarkshistoriens største sag om emnet.

Ifølge anklagemyndigheden ønsker tre rumænske søskende, der er tiltalt i sagen, nemlig at skræmme deres landsmænd fra at vidne.

Det er kommet frem tirsdag ved Retten i Hillerød, hvor to brødre på 39 og 35 år samt deres 27-årige søster er tiltalt for menneskehandel.

Under en rejse til Rumænien i august eller september skal den 27-årige kvinde således have truet en mand, som anklagemyndigheden planlagde at føre som vidne i Hillerød.

Ifølge anklageskriftet blev manden så bange, at han nu planlægger at blive væk.

Ligeledes skal hendes 39-årige bror have forsøgt at true vidner til tavshed, da han under sin varetægtsfængsling havde held til at smugle et brev ud fra Vestre Fængsel, hvor tre navngivne rumænske vidner blev truet:

- I er ikke klar over det hul, I har gravet for jer selv.

- I må se godt på jeres kære og jeres landsby, før I tager af sted, fordi der vil gå lang tid, før I ser dem igen. I kommer selv til at mærke, hvordan det er at leve i danske fængsler, lyder det ifølge det udvidede anklageskift i brevet.

Den 39-årige mand har tilsyneladende heller ikke holdt sig for god til at gøre sine søskende nervøse.

Således skal både hans 27-årige medtiltalte og deres yngre tvillingsøstre have fortalt, at de var bange for manden.

- Det var ikke min fornemmelse, at de var bange, siger manden i retten uden at virke overrasket over informationen.

De tre tiltalte nægter sig skyldige i både menneskesmugling, bedrageri og vidnetrusler.

Den omfattende sag tog form, da politiet 25. februar i år ransagede 62 adresser på Sjælland og Lolland-Falster for at afdække et formodet netværk af menneskehandlere og ofre for menneskehandel.

I alt anholdt man 95 mennesker og kaldte sagen for Operation Hvepsebo. Størstedelen af de anholdte er ifølge politiet ofre, mens indtil videre 17 personer er tiltalt i to forskellige sager, hvoraf den ene altså er gået i gang ved Retten i Hillerød tirsdag.

/ritzau/