Anklagemyndighed anker betinget hackerdom

Skrevet af admin

05/11/2013

Mest læste i dag

Anklagemyndigheden har besluttet at anke den såkaldte hackersag mod en gruppe på fire mænd med tilknytning til Antifascistisk Aktion, der i oktober blev idømt betingede fængselsstraffe i Københavns Byret.

Gruppen blev dømt for at have anvendt hackede personoplysninger, men blev frikendt for at have været med i selve hackingen.

Et centralt spørgsmål i byretssagen var, om anklagemyndigheden burde have indhentet samtykke til at rejse straffesagen fra alle dem, som gruppen havde samlet personoplysninger om ifølge tiltalen.

I anklageskriftet for sagen ved byretten står der, at der uberettiget skal være indhentet fortrolige oplysninger om "ikke under 6000 personer, foreninger m.v." - og derefter er der sat navne på 18 af ofrene, 15 enkeltpersoner og tre foreninger.

- Anklagemyndigheden mener, at retsplejeloven giver mulighed for, at vi fører den slags hackersager på vegne af hele samfundet – og altså ikke blot dem, der udtrykkeligt beder om, at der bliver rejst en straffesag, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

- Det er efter vores opfattelse afgørende for, at vi fremover rent praktisk kan retsforfølge den slags straffesager om hacking af private oplysninger. Derfor vil vi have landsretten til at vurdere dette spørgsmål, siger statsadvokaten.

Kun for 10 af disse har anklagemyndigheden fremlagt en såkaldt påtalebegæring, har forsvarerne påpeget.

Ifølge straffeloven kræves en begæring om påtale fra hver enkelt af de krænkede, før der kan afsiges dom.

Tre af de tiltalte er idømt 60 dages fængsel. En fjerde fik fem måneders betinget fængsel, hvilket skyldes, at han også er dømt for medvirken til et voldeligt overfald på højrenationale ved Nørreport Bodega i København.

Andre tre var også tiltalt i sagen, men ikke for politisk hacking.

Retssagen skyldes efterforskning fra Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Efter et overfald på Nørreport Bodega i København i oktober 2009 begyndte PET at se på personer med forbindelse til den venstreorienterede organisation Antifascistisk Aktion.

PET fik derefter blik for researchkollektivet Redox's registrering af politiske modstandere, for eksempel medlemmer af den højreradikale gruppe White Pride. Og den hovedtiltalte, der er 27 år, har da også bekræftet indsamlingen af oplysninger.

- Det lugter af hacking, erkendte han under et af de første retsmøder.

Det er endnu ikke fastsat, hvornår ankesagen vil kunne blive ført ved Østre Landsret.

/ritzau/