Anklagemyndighed vil påvise bånd mellem Manning og Assange

Den militære anklagemyndighed, der fører sagen på vegne af den amerikanske regering, brugte første dag på at påvise, at den 25-årige soldat har haft et langt tættere forhold til WikiLeaks stifter, Julian Assange, end det tidligere er blevet hævdet. Det skriver The Guardian.

Chatbeskeder udvekslet mellem den anklagede og stifteren af WikiLeaks viser ifølge anklagemyndigheden, at der var en »fortrolighed mellem Manning og Julian Assange,« skriver The Guardian.

Anklagemyndigheden hævdede blandt andet, at Julian Assange gennem en periode på seks måneder i 2009 og 2010 opbyggede et tæt forhold til til soldaten. Et forhold, der ifølge anklagemyndigheden resulterede i, at Julian Assange kunne guide Bradley Manning til at lække specifikke dokumenter.

Ifølge anklagemyndigheden har en undersøgelse af Bradley Mannings computer afsløret emailkorrespondance, der viser, at Bradley Manning var direkte involveret i redigeringen af videooptagelsen af et helikopterangreb i Irak, hvor civile blev dræbt. Videoen blev siden lækket på WikiLeaks.

Hvis anklagemyndigheden kan påvise, at Julian Assange og Bradley Manning aktivt samarbejdede, kan det ikke blot få konsekvenser for den igangværende retssag. Det kan også få seriøse implikationer for Julian Assange, som de amerikanske myndigheder undersøger mulighederne for at retsforfølge, skriver The Guardian.

Der er 21 anklagepunkter i Bradley Mannings sag, og han har på forhånd tilstået læk af et stort antal diplomatiske hemmeligheder. Han er desuden anklaget for at have hjulpet al-Qaeda, som følge af sin rolle i den største lækagesag i USAs historie. Findes han skyldig i alle anklagepunkter står han til 154 år i fængsel.

Dagens Gossip