Anklager: DK beskyttes hvis terrordømt fratages sit pas

Den ihærdige islamist Said Mansour bruger ikke sin ytringsfrihed, da han tirsdag får det sidste ord i en straffesag i Højesteret.

Iført sin olivengrønne kjortel og med sort hue på hovedet sidder han og kigger lige ud i luften, da retsformand Niels Grubbe giver ham chancen.

Landets øverste domstol skal afgøre, om den 56-årige mand skal miste sit danske statsborgerskab og udvises til Marokko.

To gange er manden, der kaldes Boghandleren fra Brønshøj, blevet dømt for at propagandere for terror.

Første gang - i 2007 - lød dommen på fængsel i tre år og seks måneder, og i den seneste dom blev det til fire år. Og altså ikke mindst udvisning og fratagelse af statsborgerskab oveni.

Over for de syv dommere lægger rigsadvokat Ole Hasselgaard ud:

- Denne sag handler om på den ene side det danske samfunds interesse i at beskytte sig mod kriminalitet og på den anden side den tiltaltes interesse i at beholde sit statsborgerskab og fortsat kunne opholde sig i Danmark.

- Desværre er der grund til at forvente, at konsekvensen af ikke at fratage ham statsborgerskabet vil være, at han fortsætter sine strafbare handlinger i Danmark.

Forsvareren lægger stor vægt på, at Mansour jo kun er dømt for ytringsforbrydelser.

- I stort omfang drejer sagen sig om Facebook-opslag, hvor han henviser til andres ytringer. Det er en form for nyhedsformidling inden for dette felt, mener advokat Michael Juul Eriksen.

Han mener, at sanktionen er for voldsom i forhold til forbrydelsens karakter.

Said Mansour har spredt et utal af budskaber. For eksempel dette: "Vi er terrorister, og terror er en pligt."

Ifølge anklagemyndigheden er der ikke tale om sniksnak, men derimod om massiv terrorpropaganda, som kan lede unge til at blive selvmordsbombere.

- Det er ikke bare ord og holdninger. Han er blevet dømt for at have begået handlinger, der er egnet til at fremme terror.

- Det er derfor, at hensynet til tiltaltes ytringsfrihed ikke spiller nogen som helst rolle, siger Ole Hasselgaard.

Dommen afsiges 8. juni.

/ritzau/

Dagens Gossip