Anklager: Drabstiltalt sygeplejerske vil være i centrum

- Det er krævende at dømme. Men det er også krævende at frifinde.

Anklager Michael Boolsen holder en kort pause ved sin pult i den store retssal A i Retten i Nykøbing Falster og kigger op på de seks nævninge og tre juridiske dommere.

Inden længe skal de afgøre en drabstiltalt sygeplejerskes skæbne, og torsdag har anklageren hele dagen til at overbevise retten om den tiltaltes skyld.

- Det ligger ud fra de retskemiske undersøgelser af såvel Arne Herskov, Viggo Petersen, Anna Lise Poulsen og Maggi Rasmussen fast, at alle rummede uforklarede og uforklarligt store mængder morfin og Stesolid, siger Michael Boolsen om de fire påståede ofre.

Den 31-årige sygeplejerske er tiltalt for drabene på de tre førstnævnte patienter, mens Maggi Rasmussen ifølge anklageren kun overlevede ved hjælp af modgift.

Siden sin anholdelse for mere end 15 måneder siden har den tiltalte nægtet sig skyldig. Men ifølge anklager Michael Boolsen er beviserne så stærke, at hun bør tilbringe de næste mange år bag tremmer.

- Hun har injiceret disse ældre og svagelige patienter med eksorbitante mængder medicin med en viden om, at dette var dødsens farligt, siger anklageren.

Som et motiv til forbrydelsen peger han på en personundersøgelse, som viser, at den tiltalte lider af en personlighedsforstyrrelse, der er kendetegnet ved "egocentricitet" og "vedvarende søgen efter spænding".

Hertil kommer udsagn fra en stribe kolleger om, at de længe havde mistænkt den unge sygeplejerske for at gøre skade på patienter. De havde en fornemmelse af, at den tiltalte nød opmærksomheden, når hendes patienter var dårlige.

- Anklagemyndigheden vil ikke bestride, at tiltalte er en fagligt dygtig sygeplejerske. Noget andet er, at hun efter anklagemyndighedens opfattelse har brugt sin faglige viden på en fuldstændig perverteret måde, siger Michael Boolsen.

- Hun er styret af, at hun vil være i centrum, og at hun får et kick af, at det højst mulige er på spil - nemlig liv og død - uden omtanke for, hvad det kan koste andre.

Sygeplejersken blev anholdt 1. marts 2015, efter at en kollega mente at have overrasket den tiltalte, mens hun stod bøjet over den 72-årige Maggi Rasmussen med to store sprøjter. Kort tid efter fik patienten respirationsstop og måtte genoplives.

På mandag har forsvarsadvokat Jørgen Lange til opgave at overbevise retten om, at sygeplejersken er uskyldig.

Nævningetinget ventes at afsige kendelse om skyld 27. juni. Hvis hun kendes skyldig, udmåles straffen dagen efter.

/ritzau/

Dagens Gossip