Anklager: DSB må gerne køre flygtninge i bus

Skrevet af admin

24/10/2015

Dagens topnyheder

Loven bliver ikke overtrådt, når DSB beslutter sig for at transportere flygtninge og migranter på landevejen i stedet for på skinnerne.

Det er anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi, der har vurderet, at alt er i skønneste orden, når DSB bruger busser i stedet for tog.

Forleden kunne Jyllands-Posten ellers fortælle, at såvel en juraprofessor ved Aarhus Universitet som Dansk Folkepartis næstformand mente, at DSB måske overtrådte loven.

I flere tilfælde har DSB indsat busser på strækningen mellem Flensburg og Fredericia.

Men der er altså ikke tale om menneskesmugling, og hverken udlændingeloven eller straffeloven er ifølge chefanklager Steen Silberg Thomsens vurdering overtrådt.

To forudsætninger skal dog være opfyldt, fremgår det af en pressemeddelelse fra chefanklageren.

Bustransporten skal være en erstatning for den almindelig togdrift, og de rejsende skal have en billet til DSB.

Diskussionen om lovligheden af DSB's transporter skyldes en tilsyneladende forskelsbehandling: Politiet sigter nemlig privatpersoner for at være menneskesmuglere, hvis de kører flygtninge og migranter hen over grænsen - også selv om de ikke får penge for ulejligheden.

- Det er bestemt en pointe, at sådanne bus- og togtransporter må ses i sammenhæng med sigtelse eller tiltale mod private for transport af flygtninge og migranter, udtalte professor Jens Vedsted-Hansen til Jyllands-Posten.

Derimod vurderer anklagemyndigheden altså, at DSB altså ikke gør sig skyldig i en lovovertrædelse.

Den juridiske afgørelse er i øvrigt blevet kommunikeret til såvel busselskaberne som DSB, hedder det.

/ritzau/