Anklager: Fængselsstraf for at gemme formue i skattely

Bagmandspolitiet kræver en 65-årig dansk forretningsmand bosat i Storbritannien idømt fængselsstraf for at have gemt en formue i skattely på Kanaløerne og dermed gjort sig skyldig i skattesvig i millionklassen.

Det står klart, da straffesagen mod ham blev indledt mandag ved Retten i Lyngby.

Ifølge senioranklager Christina Larsen fra Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet, i daglig tale Bagmandspolitiet, placerede manden en formue på omkring 35 millioner kroner, blandt andet udlodninger fra et shippingfirma, i en såkaldt trust på Jersey.

Det er penge, som anklagemyndigheden mener, at han skulle have betalt skat af. Anklageren mener, at Skat er blevet snydt for mere end 15 millioner kroner i løbet af syv år indtil 2006.

Sagen begyndte at rulle, da Skat i maj 2006 meldte manden til bagmandspolitiet, der begyndte at interessere sig nærgående for transaktioner på mandens forskellige kreditkort.

Forretningsmanden har været sigtet for skattesvig siden 2008. Det har dermed taget seks år at få sagen for retten. Blandt andet har det taget sin tid at få fremskaffet dokumentation fra Jersey.

Mandens forsvarer, advokat Michael Amstrup, oplyste i retten, at den 65-årige går efter at blive frifundet for anklagerne.

Anklageren fremlagde i retten dokumentation for, at forretningsmanden i årenes løb har modtaget mange udbetalinger fra trusten til dækning af sine og familiens udgifter.

Det er nu op til anklageren på de kommende retsmøder i sagen at bevise, at der skulle betales skat af de penge.

Begrebet trust eksisterer ikke i dansk ret. Det springende punkt er, at der skal ske beskatning, hvis trusten ikke er adskilt fra stifterens formue, sagde Christina Larsen i retten.

Sagen minder om en anden sag om skattely, hvor en 70-årig mand for et år siden i Østre Landsret blev dømt for at skjule en formue på Kanaløerne. Han fik tre år og seks måneders fængsel, der blev gjort betinget på grund af hans alder. Tillige blev han idømt en bøde på 19 millioner kroner.

/ritzau/

Dagens Gossip