Anklager: Fire måneders fængsel for vold mod Yahya

Skrevet af admin

09/12/2013

Mest læste i dag

En 24-årig mand bør idømmes mindst fire måneders fængsel for et overfald på den unge digter Yahya Hassan.

Digteren blev 18. november overfaldet med slag på Københavns Hovedbanegård. Overfaldet udviklede sig til et slagsmål mellem de to, og mandag står den 24-årige tiltalt for vold.

Oprindeligt mente anklageren, at den 24-årige havde råbt "vantro" i forbindelse med overfaldet.

I retten erkendte den 24-årige, at han havde overfaldet Yahya Hassan, men afviste, at det skulle være, fordi han mener, at digteren er vantro. Selv kunne Yahya Hassan stort set intet huske.

Anklageren måtte derfor opgive påstanden om, at overfaldet var sket, fordi gerningsmanden anser digteren som vantro.

Alligevel mener han, at straffen bør være meget højere end normalt i sager om simpel vold.

- Han forklarer overfaldet med, at den anden stirrer ondt på ham, men han erkender også, at han genkender Yahya Hassan, siger anklageren, Søren Harbo.

- Hvis vi skal være ærlige, er der næppe nogen, der er overrasket over, at Yahya er blevet overfaldet? Vi har de senere år set flere og flere overfald på folk, der deltager i den offentlige debat.

- Denne sag er derfor mere alvorlig end som så. Der er to ofre. Yahya Hassan, som ikke føler sig specielt forurettet, og ytringsfriheden. Retssystemets opgave at sende et signal ved at stille gerningsmanden til ansvar, understreger anklageren.

Den 24-åriges forsvarer mener, at en betinget dom, eventuelt med vilkår om samfundstjeneste vil være passende.

- Der er tale om en spontan opstået situation, der har et konkret afsæt, nemlig at de stirrer ondt på hinanden, forklarede forsvareren, Jane Ranum.

- Vi skal værne om ytringsfriheden, men også passe på, at det ikke løber af med os. Det skal ikke være sådan, at Yahya Hassan nyder ekstraordinær beskyttelse, så bare man har kontakt med ham, er det angreb på ytringsfriheden, sagde hun.

/ritzau/