Anklager: Hårdere straf i terrorvåbensag

Anklagemyndigheden er ikke tilfreds med, at en svensk mand har fået halveret sin straf i en sag om farlige militære våben i København.

- Vi anker dommen til skærpelse, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Den 48-årige mand fra Stockholm skal ikke nøjes med fængsel i et år og tre måneder for at have leveret en panserværnsraket og en AK 47-riffel i Rødovre til en agent fra PET, mener hun.

For nylig frifandt Københavns Byret en anden svensk mand, der var tiltalt, men den del af sagen lader anklagemyndigheden ligge.

Leverancen af de to våben skete efter en storstilet international efterforskning. Det var de amerikanske myndigheders agent, som forlangte våben som betaling for kokain, har byretten slået fast.

Derefter fik sagens hovedmand, svenskeren Paul Mardirossian, sin kammerat fra Stockholm til at transportere de to våben til Rødovre som en vareprøve.

Men amerikanerne har ifølge byretten brugt metoder, som er "utilladelige" i forhold til dansk lov. I Danmark må politiet ikke fremprovokere en lovovertrædelse eller forøge dens omfang.

Statsadvokaten mener, at sagen rejser en række spørgsmål. Blandt andet om hvad konsekvensen skal være, når der er tale om en forbrydelse, som er sket som følge af en indirekte provokation.

I en ny bog "Bevisførelse i retssager" skriver den tidligere landsdommer Jørgen Jochimsen, der er ekspert i agentsager, at politiet ikke bør deltage i efterforskninger, hvor udenlandsk politi bruger metoder, der er ulovlige i Danmark.

Men statsadvokat Lise-Lotte Nilas ønsker ikke på nuværende tidspunkt at tage stilling til den diskussion.

- De problemstillinger, som sagen rejser, vil alle blive taget op i forbindelse med ankesagen, siger statsadvokaten.

I dommen skriver Københavns Byret, at forbrydelsen i Rødovre skete på initiativ af de amerikanske myndigheder.

Havde det ikke været for den amerikanske hemmelige agent, ville forbrydelsen "næppe være blevet begået," hedder det.

Den indirekte bagmand i forhold til våbenleverancen er med andre ord det amerikanske narkopoliti, DEA.

/ritzau/

 

Dagens Gossip