Anklager i plejehjemssag: Flere fejl førte til seledød

En dement kvinde på 85 år døde i oktober sidste år efter at have hængt ud over sin plejehjemsseng i en stofsele, som hun var blevet spændt fast med om aftenen.

I Retten i Aalborg siger anklager Susanne Hansen tirsdag, at det var flere fejl fra plejehjemslederens side, der førte til den tragiske hændelse.

Blandt andet havde plejehjemslederen selv truffet beslutning om, at den ældre kvinde kunne fastspændes, selvom serviceloven dikterer, at kommunen først skal give tilladelse til det.

Med mindre der er tale om en helt ekstraordinær og akut situation.

- Der skal temmelig meget til, og det er kun ekstraordinære situationer, der kræver handling her og nu. Det er rigtigt nok, at (den ældre kvinde, red.) har været faldet og brækket noget, men det var en måned siden.

- Så det er min opfattelse, at der ikke er tale om nogen akut situation, siger anklager i sagen Susanne Hansen.

Plejehjemslederen har nægtet sig skyldig og siger, at plejehjemspersonalet var så bekymret for, at kvinden ville falde ud af sengen og brække flere knogler, at hun mente, at situationen netop var akut.

Anklageren holder på, at det var en fejl, at der ikke blev indhentet en tilladelse fra Aalborg Kommune. Men det var også en fejl, at der ikke var en fast vagt ved den ældre kvindes side, mens hun lå fastspændt.

- Vi har set flere steder, at der ikke er konkrete regler, der siger, hvad man skal stille op. Men hvis man skal anvende magt, skal det foregå så skånsomt som muligt. Kan man spænde borgeren fast og gå sin vej? Selvfølgelig ikke, siger Susanne Hansen i sin procedure.

Ifølge hende begik den anklagede leder også en fejl ved ikke at give plejepersonalet nogen nærmere instruks om, hvordan stofselen skulle anvendes.

Derimod raser den tiltaltes forsvarer i sin procedure over anklagen og siger, at plejehjemslederen handlede fuldstændig efter bogen.

- Hun har gjort alt det, hun skulle i den her sag, og alt det, hun kunne med et personale, der var decimeret til kun at være tre personer til 71 mennesker, siger han.

Anklageren råder i sin procedure Retten i Aalborg til at idømme den tiltalte plejehjemsleder 20 dagbøder.

Dommen falder om en uge.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip