Anklager i terrorsag: Nej til afhøring af PKK-leder

Anklagemyndigheden ser ingen grund til at afhøre den fængslede leder af PKK, Abdullah Öcalan, i en dansk straffesag om økonomisk støtte til terror.

I august tager Østre Landsret fat på sagen. 10 kurdiske mænd er tiltalt for at have indsamlet millioner af kroner til PKK, Kurdistans Arbejderparti.

Sidste år blev mændene af Københavns Byret frifundet for at have overtrådt straffelovens terrorbestemmelser, men anklagemyndigheden har anket dommen i den omfattende sag.

To af forsvarerne, Mikael Skjødt og Thorkild Høyer, har krævet, at Abdullah Öcalan, afhøres som vidne - eventuelt pr. videolink til den tyrkiske ø, hvor han sidder fængslet.

Men det bliver i givet fald ikke med anklagemyndighedens gode vilje.

- Vi har skrevet til landsretten og protesteret. Vi mener ikke, det har betydning for sagen, siger senioranklager Henrik Aagaard fra Statsadvokaten i København til Ritzau.

Samme holdning gælder anmodningen fra en tredje forsvarer.

Advokat Gert Dyrn har bedt dels om penge til en uafhængig bedømmelse af en erklæring fra PET om en række bombeangreb og andre blodige begivenheder.

Dels har han bedt om at få indkaldt en håndfuld videnskabsfolk fra udlandet.

- Jeg ønsker en bedre belysning af karakteren af konflikten mellem PKK og den tyrkiske stat. Hvis der er tale om en væbnet intern konflikt, kan det få stor betydning for sagens udfald, sagde advokat Dyrn forleden.

Handlinger udført af væbnede styrker i en intern væbnet konflikt kan nemlig ikke retsforfølges som terrorisme, uddyber han.

Endvidere har forsvareren bedt om bevisførelse om, hvordan PKK opfattes af den kurdiske befolkning mere generelt.

Hvornår landsretten træffer afgørelse om de ekstra vidner, vides ikke. Sagen begynder 31. august.

Flere af de tiltalte er selvstændige erhvervsdrivende. En af dem beskyldes for at have indsamlet 140 millioner kroner til PKK.

I stor stil har mændene formidlet penge til den kurdiske tv-station ROJ TV. Men der er ikke bevis for, at de vidste, at det reelt var en støtte til PKK, fastslog byretten.

/ritzau/

Dagens Gossip