Anklager kræver 12 års fængsel til Manden i den røde bil

Skrevet af admin

17/11/2014

Mest læste i dag

Den fynske sexkrænker CJ bør få 12 års fængsel for blandt andet at have krænket to piger på 10 og 11 år seksuelt i efteråret 2012. Det siger anklager Lenette Skak mandag ved Retten i Odense.

Manden er desuden anklaget for forsøg på at voldtage en voksen kvinde i Odense, opbevare sprængstoffer i sin lejlighed og for at ville voldtage flere piger eller kvinder i en lejet garage i fremtiden.

Manden nægter sig skyldig og hævder, at han var utilregnelig i gerningsøjeblikket på grund af psykose.

Anklager Lenette Skak har ved mandagens retsmøde argumenteret for, at den 41-årige, der også er blevet kendt som Manden i den røde bil, skal have en langvarig straf eller alternativt forvaring på ubestemt tid.

Ifølge Lenette Skak bør en forvaringsdom komme på tale, hvis Retten vurderer, at en straf med tidsfastsættelse ikke ville kunne blive højere end 10 års fængsel.

En forvaringsstraf er tidsubegrænset. Den gives til personer, som vurderes at være særligt farlige, og hvor risikoen for, at de vil begå ny og lignende kriminalitet er høj.

Anklageren forklarer, at en mentalerklæring af CJ viser, at han ikke var sindssyg i gerningsøjeblikkene, og at han heller ikke er det i dag.

Men Retslægerådet, som har udarbejdet erklæringen, mener, at der er risiko for, at han vil være til fare for andre, hvis han lukkes ud igen.

- Der er tale om, at den tiltalte udgør en sådan farlighed, at man skal anvende en forvaringsdom, lyder det i Retslægerådets udtalelse.

- Hvis man spørger pigerne, om den tiltalte er farlig, ville de svare med et rungende ja. Spørger man mig, om han er farlig, siger jeg ja. Der er fare for, at han på fri fod vil begå ny kriminalitet, siger anklageren i retten mandag.

Selv om en forvaringsdom i princippet er tidsubegrænset, så vil den dømte på et tidspunkt formentlig blive løsladt. Det kan ske, når lægerne og retten vurderer, at han ikke længere er farlig, og at det i øvrigt er forsvarligt.

Derfor kan en forvaringsdom i realiteten ende med væsentligt kortere tid bag tremmer end en kortere fængselsstraf, og derfor ser man indimellem, at anklagemyndigheden foretrækker en lang tidsbegrænset straf frem for forvaring.

Senere mandag er det forsvarerens tur til at fremlægge sin procedure i sagen.

Der falder dom i sagen onsdag eftermiddag.

/ritzau/