Anklager kræver op til otte års fængsel til dopingbagmænd

Anklageren i danmarkshistoriens største dopingsag går efter at sprænge straframmen, når der mandag eftermiddag bliver udmålt straf i den historiske sag.

Helt op til otte år forlanger senioranklager Andreas Christensen.

- Der er ingen tvivl om, at I kommer til at afsige den hårdeste dopingdom i dansk retshistorie, siger senioranklageren under sin procedure i Københavns Byret.

- Det er en helt ekstraordinært grov sag, vi har med at gøre, tilføjer han.

De tre mænd har fremstillet og solgt dopingmidler - ifølge anklageren til en værdi af knap 40 millioner kroner. Det er sket fra et firma ved navn Diamond Pharma.

To af de tre mænd er mandag blevet kendt skyldige i retten, mens den tredje er kendt delvist skyldig. Anklageren forlanger nu, at de to bagmænd fængsles i syv-otte år, mens den tredje fængsles i fem-seks år.

Den sidstnævnte forlanges også udvist af Danmark.

- Han er statsborger i Makedonien, som ikke er et EU-land, forklarer senioranklageren.

- Og reglerne er sådan, at der skal ske udvisning, medmindre Danmark har internationale forpligtelser til ikke at udvise ham. Retten skal nu afveje hans tilknytning til Danmark og på den anden side grovheden af hans handlinger, lyder det.

Straframmen i dopingsager er som udgangspunkt seks år.

Retten har dog fastslået, at denne sag er så alvorlig, at straframmen på seks års fængsel kan sprænges. Det betyder, at de to bagmænd kan få op til ni års fængsel.

Og det er altså også tæt på det, som senioranklager Andreas Christensen forlanger.

Det er en 41-årig ejendomsmægler, der sammen med en 34-årig medsammensvoren har stået for driften af den omfattende dopingoperation.

Og forsvareren for den 41-årige er på ingen måde enig med anklagerens strafpåstand.

- Jeg er stadig rystet over den påstand, der kommer fra anklagemyndigheden, og jeg ved ikke, hvad man forsøger at opnå ved at komme med sådan en fuldstændig ublu påstand, lyder det fra forsvarer Betina Hald Engmark.

Hun mener i stedet, at fire års fængsel er en passende straf til den 41-årige bagmand.

Forsvareren til den tredje mand - den 26-årige, der forlanges udvist - mener heller ikke, at strafpåstanden om fem-seks års fængsel samt udvisning er på sin plads.

- Min strafpåstand er på to år, lyder det fra forsvarer Dorte Dittmann.

/ritzau/

Dagens Gossip