Anklager kræver otte års fængsel i brandterrorsag

To unge mænd i den såkaldte brandterrorsag skal mindst otte år i fængsel for en række brandattentater mod blandt andet pelsvirksomheder og Politiskolen ifølge senioranklager Dorthe Vejsig fra Statsadvokaten i København.

Sådan lyder den klare melding i Østre Landsret mandag, hvor alle fem tiltalte mænd er frifundet for terror, men hvor den 24-årige Peter Jensen er kendt skyldig i væsentligt flere forhold af brandstiftelse og forsøg sammenlignet med i byretten.

- De her fyre er ikke pyromaner, de gør det ikke af lyst. De gør det heller ikke, fordi de har et økonomisk udestående. Motivet er et politisk motiv, som bærer de mange brandstiftelser, og det er meget alvorligt, siger Dorthe Vejsig i retten.

- De her forbrydelser have været planlagt, fordi det er meget nøje udvalgte mål. Eksempelvis pelsvirksomheder, hvor der er lagre for store beløb, lyder det fra anklageren.

I Københavns Byret blev Peter Jensen idømt fire års fængsel, mens Frederik Pryds fik seks år og seks måneder for en række brandstiftelser eller forsøg på samme.

- Den straf fra byretten rækker ikke. Jeg mener, der skal ske en betydelig skærpelse. Jeg påstår de to dømt ikke under otte års fængsel - omend 10 år også kan være passende, siger Dorthe Vejsig.

Forsvareren for Peter Jensen, Hanne Reumert, glæder sig over terrorfrifindelsen, men hun forstår ikke, at hendes klient er fundet skyldig i langt flere forhold end i byretten.

- Retten mener ikke, at Frederik kunne have gjort det alene, og derfor er Peter også fundet skyldig, selvom der ikke er nogen beviser, siger Hanne Reumert til Ritzau.

De tre andre tiltalte i sagen, 23-årige Daniel Holst Petersen, 22-årige Tobias Melsted Hansen og 26-årige Anders Chisttreu, er kendt skyldig i samme omfang som i byretten, hvilket dengang blev takseret til et år og ni måneders fængsel.

Men den dom var ikke hård nok, lyder det fra anklageren.

- Motivet er en form for hævntogt, og det er ifølge mig skærpende. Jeg synes, byrettens dom er for lidt. Om den skal op på det dobbelte, det skal jeg ikke kunne sige, men jeg mener, at de ikke skal have under to og et halvt års fængsel, siger Dorthe Vejsig.

Østre Landsret forventes at beslutte straffenes længde for de fem unge mænd 12. december.

/ritzau/

Dagens Gossip