Anklager: Matchfixing er en trussel mod fodbold

Selv de bedste fodboldspillere fra de største hold risikerer at spille for tomme tribuner, hvis fodboldentusiaster ikke kan stole på, at spillet er ærligt.

Det siger senioranklager Steen Hansen Saabye tirsdag i Østre Landsret, hvor en 29-årig tidligere spiller er tiltalt i danmarkshistoriens første sag om matchfixing.

- Skadevirkningen ligger langt ud over de beløb, der er spillet for, siger senioranklageren.

- Der er en risiko for, at sporten får så dårligt renommé, at man ikke gider se sporten, siger han.

Sagen drejer sig om 1. divisionskampene FC Hjørring-Hvidovre 24. oktober 2010 og mødet mellem Vejle og Hvidovre 14. november samme år.

Det var den 29-årige selv, som to år efter kampene gik til politiet. Her fortalte han i detaljer om, hvordan han sammen med en ven og fire spillere fra Hvidovre havde aftalte, at Hvidovre skulle tabe to kampe.

Siden har han dog trukket tilståelsen tilbage. Den dengang professionelle spiller havde gæld og blev afpresset. Blandt andet blev han opsøgt i sit hjem af to mænd og fik stukket en kniv i halsen.

Politiet pressede ham til at fabrikere en historie om matchfixing til gengæld for at beskytte han, påstår den tiltalte.

- Jeg ser det som et meget dårligt forsøg på at trække sin forklaring tilbage, siger senioranklageren, som blandt andet påpeger, at den tiltalte har oplyst navne på de fire fodboldspillere, som han skal have samarbejdet med.

- Hvis det hele ikke var sandt, hvorfor skulle han så hænge navngivne spillere ud? spørger anklageren, som mener, at den tiltalte bør idømmes halvandet års betinget fængsel.

De fire fodboldspillere og en af den tiltaltes venner er sigtet i sagen, men det er endnu ikke besluttet, om de bliver tiltalt.

Den 29-årige blev idømt et års betinget fængsel for groft bedrageri i Københavns Byret sidste år. Han valgte dog at anke afgørelsen. Landsretten afsiger dom i sagen tirsdag eftermiddag.

/ritzau/

Dagens Gossip