Anklager: Mobiler led i jagt efter papirer

Politiet regner ikke med at have beslaglagt alt materiale ved et stort tyveri fra Rigsarkivet af historiske dokumenter fra Anden Verdenskrig.

Derfor handler efterforskningen nu om at begrænse de kulturelle skader.

Det oplyser senioranklager Erik Hjelm efter et grundlovsforhør torsdag, hvor to midaldrende mænd blev fængslet i 13 dage for tyveriet.

- Er der nogen derude, der har købt de her dokumenter, så kan de mobiltelefoner, som vi har beslaglagt, jo være en god mulighed for at få klarhed, siger Erik Hjelm til Ritzau.

Målet med efterforskningen er nu at få fat i de dokumenter, som måske er solgt videre, tilbage til Rigsarkivet i god behold.

- Det kan jo være meget værdifulde papirer, og vi prøver at begrænse skaden så meget som muligt, fortæller senioranklageren.

Begge mænd på henholdsvis 46 og 53 år nægter sig skyldige, men under ransagninger har Københavns Politi beslaglagt flere hyldemeter med dokumenter tilhørende Rigsarkivet.

Det var dog kun den ene af de fængslede, der valgte at åbne munden foran dommeren.

- Vi taler om organiseret tyveri over en temmelig lang periode, muligvis op til 10 år. Den ene har valgt at forklare sig her i retten, mens den anden har valgt ikke at afgive forklaring, siger Erik Hjelm.

Dommer Lone Bach Nielsens begrunder fængslingen med, at politiets efterforskning kan blive ødelagt, hvis mændene er på fri fod.

Den ene af mændene har været en kendt figur i grønjakkemiljøet helt tilbage i 1980'erne. Grønjakkerne var en fremmedfjendtlig gruppe.

Mændene skal have udvist en forskeragtig interesse for materiale fra besættelsestiden, er det kommet frem under grundlovsforhøret.

Det er betjente fra Station City fra Københavns Politi, som står for efterforskningen. Vicepolitikommissær Tomas Juhl siger, at de to nu fængslede angiveligt har passet godt på materialet.

- Det er blevet opbevaret på en udmærket måde. Det har ikke stået uforsvarligt, og det var i fin stand. Det stod bare det forkerte sted, siger Tomas Juhl.

Ingen af de sigtede mænd valgte af kære varetægtsfængslingen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip