Anklager om Steen Bryde-svindel: Det er meget alvorligt

Skrevet af admin

07/01/2014

Dagens topnyheder

Det er svindel i stor skala, som den tidligere finansmand Steen Bryde tirsdag står tiltalt for ved Retten i Lyngby.

Samlet set er den i dag fallerede Bryde anklaget for at have franarret kreditorer og aktionærer i omegnen af 50 millioner kroner.

- Sagen som helhed drejer sig om skyldner- og mandatsvig for et meget stort pengebeløb, så det er meget alvorligt, siger specialanklager Marina Hedam Moltke-Leth.

Sammen med sagens anden anklager, Marie Tullin, har hun brugt hele første retsdag på at forelægge den komplicerede sag, der efter planen fortsætter til sidst i marts.

Ud over den 46-årige Steen Bryde, der afviser alle anklager, står tre andre personer også tiltalt. Ifølge anklageskriftet har de på kryds og tværs været dybt involveret i svindelnumrene, men alle tre nægter sig skyldige i de fleste forhold.

Sagen begyndte allerede at rulle i begyndelsen af februar 2009, da bestyrelsen i rederiet Nordic Tankers A/S meldte selskabets dengang netop væltede direktør, Steen Bryde, og to tidligere bestyrelsesmedlemmer til Bagmandspolitiet for mandatsvig.

Men det var først i august samme år, at sagen for alvor tog fart, da Bagmandspolitiet i en massiv aktion slog til mod finansmanden og sagens øvrige tiltalte.

Med assistance fra både politiet i København og Midt- og Vestsjællands Politi ransagede Bagmandspolitiet adskillige adresser og sigtede efterfølgende forretningsmændene for skyldner- og mandatsvig.

40 efterforskere var involveret i ransagningen, som i sidste ende førte til de alvorlige tiltaler.

Under stor mediebevågenhed kuppede Steen Bryde sig i 2008 til magten i det børsnoterede rederi Nordic Tankers A/S, hvis bestyrelse senere meldte ham til politiet.

Ifølge Bagmandspolitiet forsøgte Bryde som direktør at misbruge sit mandat til at indgå forskellige lyssky kontrakter og derved franarre rederiet godt 20 millioner kroner og en million dollar.

Sagen omhandler også blandt andet Steen Brydes selskab Bryde Gruppen ApS, der gik konkurs sidst i 2008.

Bag nedrullede gardiner trak erhvervsmanden ifølge anklageskriftet næsten 18 millioner kroner ud af flere selskaber, men primært Bryde Gruppen ApS, inden selskabet gik konkurs.

Derudover er han tiltalt for at have indkasseret mere end fem millioner kroner i ratepension uden at betale skat.

Sagen fortsætter frem til slutningen af marts, hvor der formentlig falder dom.

/ritzau/