Anklager: Pas på med hvad du lægger på sociale medier

Der er god grund til at være forsigtig med, hvad man lægger ud på sociale medier.

Det siger advokaturchef Torben Thygesen, Østjyllands Politi, efter dommen mandag mod en 19-årig aarhusiansk mand.

Den unge mand blev idømt et år og tre måneders ubetinget fængsel for at have delt en video produceret af Islamisk Stat, som viser blodige henrettelser med sabel, kniv og pistol.

- Dommen viser, at man skal være varsom med, hvad man lægger ud på internettet. Det kan få konsekvenser, hvis man lægger den slags videoer ud sammen med en tekst, siger Torben Thygesen.

Han understreger, at den 19-årige ikke alene er dømt for at dele videomaterialet, men også for i en tekst at true frafaldne muslimer og "vantro" med, at der kommer til at rulle hoveder.

Retten fandt det bevist, at den 19-årige ved at dele filmen og sin kommentar overtrådte straffelovens paragraf 114 stk 3 om trusler om terror.

Det er ifølge anklageren kun anden gang, der fældes dom efter denne bestemmelse.

- Det er ikke megen retspraksis på den her bestemmelse. Faktisk er den kun den anden afgørelse, hvor der sker domfældelse for sådan et forhold, siger Torben Thygesen.

Fortilfældet var i 2006, da en dengang 23-årig mand blev kendt skyldig i at have fremsat terrortrusler mod Folketinget.

Den dømte sendte en mail til Venstres landsorganisation, hvor han truede med at begå terror mod Folketinget:

"Jeg vil minde jer om den almægtige. Tænk jer om, når I vedtager Satans love. Jeres mødested for lovforslag vil blive sharia", skrev manden, der blev fundet skyldig i terrortrusler og idømt en behandlingsdom.

I 2015 blev en mand også anklaget for terrortrusler, da han fra sin fængselscelle råbte:

”IS-IS-Islamisk Stat, bare se Paris, Kurt Westergaard, det er dig næste gang”.

Udsagnet, der blev hørt af 25-30 medfanger og to fængselsbetjente, førte til en tiltale for overtrædelse af paragraffen om terrortrusler.

Retten afviste dog at dømme for terrortrusler, men dømte i stedet manden et halvt års fængsel for overtrædelse af paragraf 136 om tilskyndelse til en forbrydelse.

Det skete, fordi den tiltalte have lagt et link ud til en video på Facebook med en tale fra en talsmand for Islamisk Stat, der opfordrede til at begå drab mod personer i lande, som kæmper imod IS.

/ritzau/

Dagens Gossip