Anklager: Støj bør koste metroteam over 300.000 kroner

Skrevet af admin

07/06/2016

Dagens topnyheder

Det bør koste hovedentreprenøren i Københavns metrobyggeri mellem 300.000 og 800.000 kroner i bøde at have generet naboer til byggeriet med støj, der overskred det tilladte lydniveau.

Sådan lyder det i anklager Eva Volfing procedure tirsdag i Københavns Byret, hvor Copenhagen Metro Team I/S (CMT) er tiltalt for at have overskredet lydgrænserne på Sønder Boulevard i ni tilfælde i september 2014.

Da der ikke findes tidligere sager om støj fra byggerier i samme omfang som metrobyggeriet, bruger anklageren tidligere domme om miljøforurening til at komme med et bud på, hvor høj bødestraffen bør være, hvis CMT kendes skyldig.

Den ene af de tidligere sager er fra 1994 og handler om en direktør i en genbrugsvirksomhed, som blev idømt 300.000 kroner i bøde for at være skyld i spredning af blyholdigt støv.

Den anden sag drejer sig om et firma, der fik en bøde på 800.000 kroner for at afskaffe kemiaffald på ulovlig vis.

Anklageren argumenterer for, at der i sagen om metrostøj også er tale om en form for miljøforurening, da lyden kan være skadelig for naboernes helbred.

- Det påvirker mennesker at blive udsat for vedvarende nattestøj. Ved nattestøj på mellem 40 og 55 decibel kan der ifølge WHO (Verdenssundhedsorganisationen, red.) observeres negative helbredseffekter, siger Eva Volfing.

I de ni tilfælde af metrostøj ved metrobyggepladsen "Sønder Boulevard" i København blev der målt mellem 54 og 75 decibel. I de fleste tilfælde var der en støjgrænse på 40 decibel.

Anklageren mener desuden, at CMT med vilje oversteg lydgrænserne for at blive færdig med arbejdet til tiden, så CMT ikke ville miste penge på det. Dette er en skærpende omstændighed, mener Eva Volfing.

CMT's forsvarsadvokat, Simon Trier Sørensen, beder om rettens mildeste straf.

Han procederer for, at der er usikkerhed i lydmålingerne, hvor det er svært at tyde, om støjen overhovedet skyldes byggeriet, eller om lydniveauet skyldes fester, trafik eller fyrværkeri.

Dommen falder 29. juni klokken 13.

/ritzau/