Anklager: Syrienkrigers statsborgerskab skal ophæves

Skrevet af admin

12/05/2016

Mest læste i dag

I den første danske retssag mod en formodet syrienkriger kræver anklagemyndigheden, at den tiltalte fratages sit danske statsborgerskab.

Efter afsoningen af en eventuel fængselsstraf skal den 24-årige dansktyrker udvises med indrejseforbud for bestandigt.

Det siger senioranklager Natalja Lindberg ved retssagens start torsdag formiddag ved Retten i Glostrup.

Den tiltalte er under anklage for tilbage i 2013 i mindst et tilfælde at være rejst til Syrien og for der at have ladet sig hverve af Islamisk Stat (IS).

En lignende tur skal han have planlagt igen i 2015, hvilket imidlertid mislykkedes, da han blev anholdt, hævdes det.

Derudover skal den tiltalte have forsøgt at give 20.000 kroner i støtte til IS, ligesom han på Facebook skal have hyldet Omar el-Hussein, der dræbte to personer i København.

- Åh mennesker. Kig på kisten. I dag Omar. I morgen os. Enhver sjæl skal smage døden. Må Allah acceptere vores bror, lød det ifølge anklageskriftet i en video, som den tiltalte publicerede i forbindelse med Omar el-Husseins begravelse.

Ud over de terrorrelaterede forhold er den 24-årige tiltalt for en række andre forbrydelser. Blandt andet skal han have tvunget en mand til at udlevere sit mastercard ved at true ham med en sabel.

Den tiltalte nægter sig skyldig i alle anklager, fastslår forsvarsadvokat Janus Malcolm Pedersen. Umiddelbart ønsker hans klient ikke at udtale sig.

Den tiltalte kommer fra Ishøj og har ejet et pizzeria på den københavnske vestegn. Og i lokalsamfundet har han tilsyneladende været en vellidt herre, fremgår det af pizzeriaets Facebook-side.

- Jeg har erfaret, at han rent faktisk er en utrolig sød og omsorgsfuld mand, der tager sig godt af vores unge mennesker. Han interesserer sig for de unge. Han lader dem sidde og hygge sig i sit pizzeria, skriver en kunde eksempelvis.

Den 24-årige mand har været fængslet siden marts sidste år.

/ritzau/