Anklager: Terrortiltalt chattede med IS-kriger

- Det er ikke noget med, at jeg kommer, og så er jeg alene?

Det ville en 24-årig formodet syrienkriger gerne vide, inden han i marts sidste år skulle til Istanbul – angiveligt for at påbegynde en rejse mod Syrien og den militante gruppe Islamisk Stat (IS).

Spørgsmålet kommer fra en korrespondance på Skype mellem den 24-årige dansktyrker og en bekendt, der angiveligt er en efterlyst syrienkriger fra Danmark. I løbet af ti dage i marts 2015 udvekslede de to omkring 200 beskeder.

- Nej, du får et nummer på en bror, før du er der, lød den bekendtes svar.

- Hvad så, hvis han ikke kan hjælpe?, ville den tiltalte vide.

- Det kan han, der er er deres arbejde at tage folk ind. De laver ikke andet, og må Allah belønne dem for det, blev der svaret.

Samtalen indgår som led i anklagemyndighedens bevisførelse i den første danske sag mod en påstået syrienkriger. Torsdag er fjerde dag i den historiske terrorsag, der kører i Retten i Glostrup.

Anklagemyndigheden påstår, at den 24-årige planlagde at rejse til Istanbul 18. marts 2015 med henblik på at tilslutte sig IS. Rejsen blev dog aldrig til noget, da den tiltalte fik inddraget sit pas og blev anholdt.

Samtalen mellem den 24-årige og hans IS-kontakt tyder ellers på, at de to var langt i planlægningen af den tiltaltes rejse.

- Jeg har snakket med broren, og alt er ok. Når du er i Istanbul, ringer du til bror, og han fortæller hvad du skal lave, lød det i chatten.

Senioranklager Natalja Lindberg bruger torsdag lang tid på at bevise den bekendtes forhold til Islamisk Stat, inden hun slavisk gennemgår chatkorrespondancen.

Samtalen endte med, at den tiltalte skrev "jeg er blevet låst fast i et år". Efter anklagerens overbevisning en henvisning til inddragelsen af den tiltaltes pas 16. marts 2015.

Tidligere har hun også fremlagt papirer, der angiveligt viser, at den tiltalte havde bestilt flybilletter til Istanbul med afgang 18. marts 2015.

Den 24-årige er blandt andet tiltalt for at rejse til Syrien i 2013 og her lade sig hverve af terrororganisationen IS. Han er også tiltalt for at ville støtte organisationen økonomisk.

Og så er han altså også tiltalt for at ville tage til Syrien på ny i 2015.

Sagen fortsætter over flere 14 retsdage, og dommen ventes at falde midt i juli.

/ritzau/

Dagens Gossip