Anklager: Tiltalte kan bruge børn som sendebud

To af de tiltalte nordmænd i hashsagen fra Ålbæk kan misbruge samværet med deres små børn til at aftale forklaringer med andre, hvis politiet ikke må være til stede.

Det hævder anklager Mette Bendix mandag i Retten i Hjørring, hvor dommeren er blevet bedt om at ophæve besøgs- og brevkontrollen for de tiltalte, der er varetægtsfængslet.

- Der kan ske påvirkning gennem børnene, siger Mette Bendix.

Den ene af mændene har to døtre, der bor hos moren i Norge.

- Det virker oprørende og uanstændigt på mig, at man forsøger at opretholde besøgskontrollen i forhold til to piger på tre og seks år, siger mandens forsvarer, advokat Bo Vestergaard.

Faren, der er 29 år, har tilstået at have kørt 80 kilo hash fra Silkeborg til Frederikshavn. Fra Ålbæk skulle der udsmugles 260 kilo, men han nægter at have haft noget med de øvrige kilo at gøre.

I sin argumentation for at fastholde besøgskontrollen siger anklageren, at den 29-årige, inden han blev anholdt og fængslet, forsøgte at afstemme sin forklaring med en af de andre tiltalte.

Også denne mand, der har to børn på seks og 10 år, ønsker at få ophævet kontrollen. Han har tilstået smugleri af 45 kilo.

Under sin et år lange varetægtsfængsling har han af økonomiske grunde kun set sine børn tre gange, oplyser hans forsvarer, advokat Gert Dyrn.

Striden er endt med, at dommer Ib Jensen har opfyldt begge fædres ønsker.

Begrundelsen er, at alle fem tiltalte på nær én har afgivet forklaring under retssagen. Der er ikke påvist konkrete grunde til, at uovervåget samvær kan indebære en såkaldt påvirkningsrisiko, fastslår han.

Anklager Mette Bendix har på stedet kæret kendelsen til Vestre Landsret. Dette har fået opsættende virkning.

I øvrigt har anklageren mandag dokumenteret en stribe oplysninger om de telefoner, som de tiltalte mistænkes for at have brugt under smugleriet, der blev afbrudt af en skudveksling med politiet. Føreren af en norsk speedbåd blev dræbt.

I flere sms'er omtalte han hashtransporten som "festen."

Dommen ventes midt i februar.

/ritzau/

Dagens Gossip