Anklager: Uber-køreture er for dyre til at være samkørsel

Skrevet af admin

17/06/2016

Dagens topnyheder

I Københavns Byret er anklager Elisabeth Boserup nået til sin procedure i straffesagerne mod seks Uber-chauffører, som risikerer bøder for at fragte passagerer rundt i København.

Anklageren er ikke i tvivl om, at køreture via Uber er ulovlig taxakørsel.

- Brugeren betaler ni kroner per kilometer, 2,5 kroner per minut og et basisgebyr på 20 kroner.

- Når man opkræver et beløb, som beskrevet her, så er der ikke tale om dækning af udgifter til benzin og olie. Beløbet overstiger langt de udgifter, siger anklageren blandt andet.

- Man hæver desuden priserne i spidsbelastede perioder. Det understreger direkte, at man ikke kun dækker udgifter. Hele modellen bygger på, at Uber-chaufføren skal tjene penge.

De seks tiltalte nægter sig skyldige og hævder, at Uber-turene er samkørsel.

Fra forsvaret lyder skarp kritik af anklagerens bevisførelse i sagerne.

- Vi mangler helt konkrete oplysninger om, hvad omkostningerne er for chaufførerne, når de bruger deres bil til samkørsel. Det har anklagemyndigheden ikke gjort noget for at finde ud af, siger Betina Hald Engmark, som er forsvarer for to af de tiltalte.

- Hvordan kan anklagemyndigheden bare lægge til grund, at betalingen overstiger udgifterne ved køreturene, hvis der ikke er ført bevis for det, lyder det fra forsvarerne, som også stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor ingen af passagererne er hørt i retten.

- Det er udelukkende politifolk, der har afgivet forklaring, siger hun.

Også Eddie Omar Rosenberg Khawaja, som repræsenterer fire tiltalte i sagen, retter skarp kritik af bevisførelsen.

- Husk, at der skal ske domfældelse ud fra det, vi har hørt i retten. Ikke fra hvad der spreder sig i medierne og andre steder om Uber, siger han.

- Det karakteristiske for mine fire sager er, at der ikke er ført beviser for, hvor lang turen var, hvor gik den hen, eller hvad den kostede. Man har ikke engang forsøgt at føre bevis for, hvad omkostningerne var.

Eddie Omar Rosenberg Khawaja fremhæver, at de seks sager har principiel betydning, fordi en række andre Uber-chauffører også er blevet sigtet for ulovlig taxatjeneste via Uber.

- Her er der tale om prøvesager, der skal danne grundlag for, hvordan man skal uddele bøder fremad. Anklageren ønsker at lægge linjen ud fra noget, der mildest talt er pinligt oplyst, siger han.

Dommen i sagerne falder 8. juli.

/ritzau/