Anklager: Vi retter ind efter dom om ulovlig agent

Skrevet af admin

29/10/2014

Mest læste i dag

Dommen i en stor narkosag, hvor en civil agent overtrådte lovens grænser, vil være en rettesnor for politiet fremover.

Det fastslår en ledende anklager i Østjyllands Politi i en kommentar til onsdagens afgørelse fra Retten i Aarhus.

En tysk mand er straffet med 10 års fængsel, og hans colombianske ven er idømt ni års fængsel, fordi de forhandlede om at indføre 200 kilo kokain til Danmark.

Undervejs i forløbet har politiet benyttet sig af en civil agent, der overtrådte retsplejelovens regler. Denne ulovlighed har givet en rabat i straffen på omkring fire år.

- Jeg er meget tilfreds med, at der er sket domfældelse for professionel international narkokriminalitet, siger advokaturchef Poul Gade.

Retten fastslår dog, at den mangler oplysninger om, hvad der skete på møder i den colombianske hovedstad Bogota. Hverken amerikansk eller colombiansk politi har villet udlevere aflytninger og andet materiale.

- Vi vil overveje, om det kan lade sig gøre at reparere på den bevismangel, der har været om forløbet i Colombia, siger Poul Gade.

Spørgsmålet vil han nu tage op med Statsadvokaten i Viborg til næste akt - de to dømte har nemlig anket til landsretten.

På grund af den ulovlige civile agent har retten som nævnt formildet straffen - formentlig med omkring fire års fængsel, og det er en underkendelse af anklagemyndigheden.

- I proceduren har vi sagt, at der ikke burde gives rabat uanset, at reglerne muligvis var overtrådt. Det skyldes, at de to tiltalte ikke er blevet provokeret eller lokket til at gøre noget, de ellers ikke ville gøre, siger advokaturchefen.

Det er så vidt vides første gang, at politiets brug af en civil agent har ført til en straffesag. Og derfor får afgørelsen stor indflydelse på politiets arbejde:

- Dommen er en rettesnor. Den vil få betydning for eventuelt andre lignende efterforskninger, indtil landsretten har talt, fastslår Poul Gade.

Østjyllands Politi har tidligere i en anden narkosag fået kritik for at ville bruge en civil agent.

Rigsadvokaten har indskærpet overfor politikredsen, at man i den pågældende sag ikke burde have bedt om en dommerkendelse.

/ritzau/