Anklager vil fælde rumænere for "moderne slaveri"

Tre rumænske søskendes systematiske udnyttelse af en stribe ludfattige landsmænd har været så grov, at de ifølge anklagemyndigheden skal dømmes for menneskehandel.

Det vil i så fald være første gang i dansk retshistorie, at straffelovens paragraf om menneskehandel tages i brug i forbindelse med udnyttelse til kriminalitet.

- Men jeg mener, at sagen er klar - at der er tale om moderne slaveri, siger anklager Mads Kruse onsdag i sin procedure i Retten i Hillerød.

Han skitserer, hvordan de tre søskende ifølge anklagemyndigheden har lokket mindst 17 landsmænd til Danmark med lovning om arbejde.

- De er kommet til Danmark i forventning om, at der ventede dem et arbejde. Men i stedet er deres identiteter på det groveste blevet udnyttet til bedrageri.

Ifølge anklageren er sagens ofre i alle tilfælde fattige rumænere. Flere af dem tjente ikke mere end 600-700 kroner om måneden, da de blev opsøgt og tilbudt det tidobbelte i Danmark.

- I Rumænien kørte de ikke i bil, de kørte i hestevogn. Flere af dem vidste ikke engang, hvad en e-mail-adresse var, fortæller Mads Kruse.

Et offer har fortalt, at rumænerne måtte lede efter mad i skraldespande for at blive mætte, mens en ung mand efter eget udsagn blev tvunget til at stjæle i supermarkeder og på tankstationer.

- I de første uger i Danmark havde han forbud mod at gå ud, og han måtte ikke tale med nogen. Når han stillede spørgsmål, blev han bedt om at holde kæft.

- Han blev også slået og sparket i ansigtet og truet på livet. Til sidst var han så desperat, at han frivilligt lod sig fange under et butikstyveri. Det læner sig meget op ad slavelignende forhold, siger Mads Kruse.

Anklagemyndigheden mener, at de tre søskende har transporteret deres landsmænd til Danmark, installeret dem i huse og taget dem med til Borgerservice, hvor de fik NemID og cpr-nummer.

Efterfølgende skal bagmændene have frataget ofrene de danske identitetspapirer og brugt deres identiteter til bedrageri, ligesom de er blevet slæbt fra butik til butik for at købe mobiler og anden elektronik på afbetaling.

- De er blevet trukket rundt til banker og mobilforhandlere. Der er også blevet optaget lån og etableret selskaber i deres navne. Et af ofrene troede, at han var rundt i forretningerne for at søge arbejde. I stedet skrev han under på lån eller køb af varer, forklarer Mads Kruse.

Sagen mod de tre søskende, to brødre på 36 og 39 år samt deres 27-årige søster, er den første del af et stort kompleks, som politiet kalder "Hvepsebo".

I alt mener politiet, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien og lokket med en bedre fremtid og arbejde i Danmark.

/ritzau/

Dagens Gossip