Annonce kan give DF sag på halsen

Annoncen nævner 685 kommende danske statsborgere med fuldt navn og bopæl og efterfølgende fortæller, at én af dem kan være terrorist. Det er på kanten af straffelovens paragraf 263 om ærekrænkelse, vurderer Claus Juul, der er juridisk konsulent i menneskerettighedsorganisationen Amnesty.

»Der er ingen tvivl om, at det er stærkt ærekrænkende at blive mistænkt for at være terrorist. Hvis man kommer fra et lille bysamfund, og man står med fuldt navn og by, så er chancen for at blive genkendt stor. Her er vi på kanten af en strafbar ærekrænkende beskyldning, som man kan gå i retten med,« siger Claus Juul.

En af de personer, der optræder i annoncen, har allerede kontaktet politiet for at anmelde Dansk Folkeparti for ærekrænkelse.

»Jeg har besluttet, at jeg vil anmelde det her, fordi det krænker mig, og fordi jeg føler, at jeg allerede er mistænkt for at være terrorist, inden jeg har fået mit danske statsborgerskab,« siger Saif Abbas Al-Zohairi.

Rachid Labrini, der har arbejdet som fransklærer i Marokko, optræder også på listen. Han overvejer at indlevere en anmeldelse.

»Jeg er overrasket over det, Dansk Folkeparti har gjort. Jeg er gift med en dansk kvinde og har boet her i flere år. Jeg studerer og er ikke til fare for Danmark. Jeg har ikke besluttet, om det er noget, der skal anmeldes. Men det er noget, jeg overvejer,« siger Rachid Labrini.

Claus Juul tør ikke spå om udfaldet af en eventuel sag:

»Det her kan uden tvivl ende i en retssag, hvis én af dem på listen vælger at indgive en anmeldelse til politiet,« siger han og påpeger, at desto lettere en person kan genkendes, desto større er chancen for dom for ærekrænkelse.

Dansk Folkeparti begrunder annoncen med, at en af personerne har været overvåget af Politiets Efterretningstjeneste (PET) for »bekymrende og mistænkelig« adfærd. Selv om personen hverken er sigtet, tiltalt eller dømt, forsvarer partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) annoncen:

»Alene det, at vi har kendskab til og diskuterer, at der gives statsborgerskab til en potentiel terrorist, det er jo fuldstændig alarmerende, og det bliver danskerne jo selvfølgelig nødt til at kende til og tage stilling til,« siger han til DR Nyheder og tilføjer, at han ikke tror, han ville blive »foruroliget«, hvis hans navn eget navn stod på listen.

Flere aviser nægtede at bringe Dansk Folkepartis annonce.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip