Annoncehaj erkender bedrageri: Fuskede for millioner

En vestjysk frisør, en nordjysk landmand og et midtjysk rengøringsfirma.

Det var nogle af de private, selvstændige erhvervsdrivende, der var ofre for tre mænds grove bedrageri og forsøg herpå.

En af mændene, en 45-årig københavner, erkender mandag i Københavns Byret sig skyldig i en række af de omkring halvandet hundrede bedrageriforhold.

Svindlen foregik hovedsageligt i årene 2009 til 2011 og gik blandt andet ud over en frisør i Holstebro. Her kostede fupnummeret kun nogle få tusind kroner, mens andre firmaer måtte lide langt mere.

Blandt andet blev et rengøringsfirma i Viborg snydt for over 100.000 kroner.

I alt var langt over 100 små virksomheder involveret i fupnummeret, der indbragte manden i omegnen af fem millioner kroner.

Annoncer, som manden tilbød de mange virksomheder, skulle bringes i noget kaldet "Lokal Fagbogen", som dog viste sig at være ren fiktion, og annoncerne var værdiløse.

Manden var dog ikke med til at ringe ud til firmaerne.

- Jeg mener, at der har været tale om et professionelt "setup" med et meget professionelt præg, siger anklager Flemming Petersen, der kræver, at den tiltalte idømmes fængsel i tre og et halvt år.

Flemming Petersen medgiver, at det bør være en formildende omstændighed, at den 45-årige tilstår store dele af tiltalen.

Også to mænd på 26 og 33 år er tiltalt i sagen. De nægter sig dog skyldige. Anklageren ser derfor sit snit til at udspørge den 45-årige om de to andres ugerninger, men her er den tiltalte anderledes tavs.

Og det er der en grund til, forklarer forsvarer Kåre Pihlmann.

- Min klient er i en stilling, hvor han er bange for, at han kommer til at fremstå som en "stikker".

Ifølge anklagemyndigheden har de tiltalte ud over de falske annoncer stået bag ansøgninger til Lønmodtagernes Garantifond om udbetaling af lønkroner til personer, der havde været ansat i konkursramte virksomheder.

Problemet var blot, at ansættelserne - ifølge tiltalen - var opdigtede, og derfor blev der udbetalt millioner af kroner til ansøgerne. Penge, som de ikke var berettiget til.

Der ventes dom mod den 45-årige senere mandag.

/ritzau/

Dagens Gossip